1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Mersin, Daimi Ertuğrul Fırkateyni Sergisi'ne kavuşuyor
Mersin, Daimi Ertuğrul Fırkateyni Sergisi'ne kavuşuyor

Mersin, Daimi Ertuğrul Fırkateyni Sergisi'ne kavuşuyor

Ertuğrul Fırkateyni Projesi kapsamında Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) sponsorluğunda 2015 ve 2016 yıllarında gerçekleşen çalışmalar sonucu Mersin, daimi Ertuğrul Fırkateyni Sergisi'ne kavuşuyor.

A+A-

Mersin Deniz Ticaret Odasında düzenlenen basın toplantısında, 21 Nisan 2016 Perşembe günü Mersin Deniz Müzesi'nde daimi Ertuğrul Fırkateyni Sergisi açılacağı belirtildi. MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Ertuğrul Projesi Başkanı Tufan Turanlı ve MDTO Genel Sekreteri Korer Özbenli’nin katılımıyla gerçekleşen basın toplantısında Ertuğrul Fırkateyni batığından çıkarılan gemiye ve denizcilerimize ait 340 eserin kalıcı olarak Mersin Deniz Müzesin’de sergileneceği ifade edildi.

MDTO’nun 16 Eylül 1890 tarihinde batan Ertuğrul Fırkateyni'nde şehit olan denizcilerin anısını yaşatmak amacıyla desteklediği Ertuğrul Projesi kapsamında, 2015 yılında Ertuğrul Fırkateyni sualtı kazıları, 2016 yılında da Kushimoto'da konservasyon çalışmaları gerçekleştirilmişti. Yapılan çalışmalar sonucu denizden çıkarılan ve Sualtı Arkeoloji Enstitüsü uzmanları yönetiminde restorasyonu tamamlanan eserler 21 Nisan 2016 Perşembe günü saat 16:00'da MDTO ve Akdeniz Bölge Komutanlığı işbirliğinde Mersin Deniz Müzesi'nde yapılacak açılışla Mersin halkına sunulacak.

Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren Mersin Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Cihat Lokmanoğlu "Japonya ile Türkiye'nin dostluğunun simgesi olan Ertuğrul Fırkateyni kazılarına destek vermek, Mersin'in kardeş kenti olan Kushimoto ile yıllara dayalı olan dostluğu kuvvetlendirmek ve en önemlisi, iki ülkenin dostluğu için şehit olan denizcilerimizin anısını canlı tutmak Odamız için bir onurdur.” dedi. Başkan Lokmanoğlu gurur duydukları bu kültürel desteğin yanında 2015 Mayıs ayında MDTO Yönetim Kurulu Üyeleri, MDTO Genel Sekreteri ve uzmanlarından oluşan bir heyetle Japonya'ya yaptıkları ziyaretle Mersin ve Japonya arasında başta denizcilik faaliyetleri olmak üzere ikili ilişkileri geliştirmek üzere girişimler başlattıklarını ve Japon yetkilileri Mersin’e davet ettiklerini a anımsattı.

Mersin Deniz Ticaret Odası Genel Sekreteri Korer Özbenli ise "MDTO olarak Mersin için özellikle denize yönelik kültürel etkinliklerde bulunmaktan gurur duyuyoruz. Denizcilik tarihimizin ve Türkiye ile Japonya'nın dostluğunun temel taşı olan Ertuğrul Fırkateyni’nin ve kahraman denizcilerinin anısının daimi olarak Mersin Deniz Müzesi'nde sergilenmesi için yapılan bu katkı Odamız için büyük bir onurdur" dedi.

“Bir Mersinli olarak bu sergiden büyük gurur duyuyorum”

Basın toplantısında, gerçekleştirilen sualtı kazılarına ve açılacak sergiye ilişkin bilgi veren Tufan Turanlı ise "Mersin Deniz Müzesi'nde 21 Nisan 2106 tarihinde açılacak olan sergi, Ertuğrul Fırkateyni çalışmalarını başlattığım 2004 yılından beri gerçekleştirdiğimiz 12. Ertuğrul Fırkateyni Sergisi olacak. Bu sergi daimi bir sergi olması özelliğinden dolayı şimdiye kadar gerçekleştirdiğimiz etkinliklerden farklı. Okul hayatımla birlikte Mersin'den uzak yaşamama rağmen bir Mersinli olarak bu sergiden büyük gurur duyuyorum ve sergiyi mümkün kılan desteklerinden dolayı Mersin Deniz Ticaret Odası'na en içten teşekkürlerimi sunuyorum." dedi.

Ertuğrul Sergisi Kushimato’da da heyecanla Karşılandı

Mersin Deniz Müzesi'nde açılacak serginin, Ertuğrul Fırkateyni'nin batmış olduğu ve Mersin'in kardeş kenti olan Kushimoto'da da heyecanla karşılandığını belirten Turanlı, müzede daimi Ertuğrul sergisi yanında, büyük salonda Japon kültüründen örnekler sunulacağını ve Kushimoto kentinin fotoğraflarla tanıtılacağını söyledi. Turanlı ayrıca Kushimoto Belediye Başkanı Katsumasa Tashima’nın sergi için gönderdiği mesajı da okudu.

Kushimoto Belediye Başkanı Katsumasa Tashima’nın "Ertuğrul Fırkateyni Sergisi'nin açılışını bütün kalbimle kutlarım. Serginin açılışında emeği geçen, açılışa destek veren Mersin Deniz Ticaret Odası'na, Kuşimoto ile kardeş şehir olan Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne, kazıları gerçekleştiren Sayın Tufan Turanlı'ya ayrıca teşekkürlerimi sunarım. Sergi hayırlı ve uğurlu olsun." mesajlarını ileten Turanlı, MDTO'nun desteğiyle 2015 ve 2016 yıllarında Japonya'da gerçekleşen Ertuğrul Fırkateyni etkinliklerinin sadece Mersin Deniz Müzesi için sergilenecek eserlerin konservasyonu ve restorasyonu ile sınırlı kalmadığını, Kushimoto'daki Ertuğrul Araştırma Merkezi'nde Japon gençlerine yönelik birçok eğitim ve tanıtım faaliyetleri de gerçekleştirildiğini anlattı. Turanlı, “Kushimoto'nun büyük kentlere uzaklığından dolayı Wakayama, Osaka gibi kentlere “Gezer Ertuğrul Laboratuvarı” başlığı altında Türk Hava Yolları ile işbirliği ile eğitim etkinlikleri düzenlenmiştir.” ifadelerini kullandı.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2693 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.