1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. METİN KALKAVAN

  4. Metin Kalkavan: Oyunu eşit şartlarla oynamamız gerekiyor
Metin Kalkavan: Oyunu eşit şartlarla oynamamız gerekiyor

Metin Kalkavan: Oyunu eşit şartlarla oynamamız gerekiyor

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Türkiye’de denizciliğin henüz istenilen seviyede olmadığını belirterek “Dünyayla rekabet edebilmemiz için eşit şartların sağlanması lazım” dedi.

A+A-

İMEAK Deniz Ticaret Odası Haziran ayı Meclis toplantısı dün gerçekleştirildi. Haziran ayı meclis toplantısına İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Bekir Bayrakdar ve İstanbul Defterdarı Fahrettin Özdemirci katılım gösterdi.

Türkiye’nin denizcilik için coğrafya olarak çok büyük avantaja sahip olduğunun altını çizen Kalkavan “Armatörlük dünyada çok zengin bir zümre olarak bilinen bir sıfattır. Denizde ana öğe gemidir. Gemi yoksa liman da yok, marina da yok. Riski alan armatördür. Şartlar eşitlenmediği taktirde dünyayla rekabet etme şansımız olmaz. SGK tarifelerinde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Denizcilik bu ülke için önemli bir sektör. Sahip de çıkılmalı. Bürokratlarımızın denizci olması gerekiyor. Bizlere inanmaları gerekiyor. Dünyayla rekabet edebileceğimiz bir alandan bahsediyoruz. Coğrafya olarak çok büyük avantajlarımız var. Alt sektörlerimizde henüz istenilen seviyede değiliz.” diye konuştu.

KRİZ BEKLENMEDİK KADAR BÜYÜKTÜ

Gelecek için karamsar olmaya gerek yok. Deniz bir göl değil. Denizciyseniz fırtınaya alışık olmalısınız. Herkesin yapamayacağı bir iş. 2008’e kadar her şey güzeldi. Kriz beklenmedik kadar büyüktü. Dünya kriziydi. Denizci olan milletler çok farklı. Çok kolay değil bu kimliği kazanmak. Bir Norveç’e baktığınızda farkı görebiliyorsunuz. Eğitim en büyük eksiğimiz. Yapamıyor muyuz? Yapmak mı istemiyoruz? Gelişmiş toplumlarla gelişmekte olan toplumlar arasında kural farkı var.

DEĞİŞEN ŞARTLARA AYAK UYDURMAMIZ GEREKİYOR

İMEAK Deniz Ticaret Odası olarak en büyük yatırımımız Piri Reis Üniversitesi’dir. Çocuklarımızı dünya denizlerine yetiştiriyoruz. Ümidimizi hiçbir zaman kaybetmeyeceğiz. Dünya hızla değişiyor ve şartlara ayak uydurmamız gerekiyor. Ana problemimiz bu. Son zamanlarda sektörümüz için 400’e yakın mevzuat değişikliği oldu. Bu bir rekordur. Neredeyse altı günde bir mevzuat değişikliği oldu.

KRİZE  RAĞMEN EN FAZLA GEMİ SİPARİŞİ VEREN ÜLKE YUNANİSTAN

Denizcilik dünyanın ihtiyacı olduğu bir sektör. Sektör olarak ciddi bir ekonomiyi kapsıyor. Sorulması gereken bizim buradan ne kadar pay alacağımız. Yunanlı armatörler krizin etkisini yaşamıyorlar. Dünyada en fazla siparişi veren ülke Yunanistan. Siparişlerini gelecek sigortaları olarak görüyorlar. Enerjimizi boşa harcamamalıyız. Tartışmalar bizi bir noktaya getirmiyor. Denizden kira alınan tek ülke de biziz. Bununla birlikte denizimizi halka kapatıyoruz. Norveç’te altı kişiye bir tekne düşüyor. Biz de bu oran yüzde 8. 5 bin liraya tekne var. Ama yasaklarla insanları denize karşı soğutuyoruz. Tersanelerimiz yüzde 20 kapasiteyle çalışıyor. Bazı şeylerden korkmamak lazım. Denizciler hiçbir zorluk karşısında yılmaz.

Ayrıca 7 Haziran Genel Seçimleri’yle ilgili değerlendirmede de bulunan Kalkavan “Seçimlerimiz hayırlı olsun. İnşallah hayrını göreceğiz. Baktığımız noktada hiçbir şey değişmedi.Önümüzde zorlu bir süreç var. Bütün alternatifler masada.” ifadelerini kullandı. 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1207 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.