1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. MİT ve Emniyet'ten dev soruşturma
MİT ve Emniyet'ten dev soruşturma

MİT ve Emniyet'ten dev soruşturma

Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinde çalışacak 12 bin personel güvenlik soruşturmasına tabi tutulacak. 4 bin Türk’ü Emniyet, 8 bin Rus’u da MİT inceleyecek. Soruşturmaya stajyerler bile dahil edilecek.

A+A-

Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinde çalışacak 12 bin personel güvenlik soruşturmasına tabi tutulacak. 4 bin Türk’ü Emniyet, 8 bin Rus’u da MİT inceleyecek. Soruşturmaya stajyerler bile dahil edilecek.

Mersin’in Gülnar ilçesindeki Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinde çalışacak 4 bin Rus ile 8 bin Türk’ün, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) kayıtlarında sorgulanacağı belirtildi. Bugün Gazetesi’nin haberine göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın talebi üzerine sadece kamu kurumlarında görevli personeli kapsayan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasında özel düzenlemeye gidildi.

Akkuyu Nükleer Santrali devlet güvenliği açısından hassas ve stratejik önemi haiz olduğu gerekçesiyle çalışanları yönetmelik kapsamına alındı.

Adalet Bakanlığı’ndan ‘olur’ geldi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, EGM ve MİT’ten stratejik olarak tanımladığı Akkuyu Nükleer Santrali’nde çalışacak kişiler, Türk öğrenciler ile proje şirketi adına sahada faaliyet gösterecek alt yükleniciler hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmasını talep etti.

İçişleri Bakanlığı, mevcut yönetmelikte sivil personel ile yabancı kişilerin güvenlik soruşturulması ve arşiv araştırılmasının yapılamayacağını bildirdi.

Bakanlar Taner Yıldız ve Muammer Güler’in devreye girmesiyle konu Adalet Bakanlığı’na iletildi. Bakanlık, “Yönetmeliğin tanımlar bölümünde devlet güvenliği vurgusu var. NGS’de çalışacak personelin arşiv araştırması yapılabilir” diye görüş bildirdi.

81 ile talimat

Adalet Bakanlığı’nın görüşü üzerine NGS projesinde çalışan tüm yerli ve yabancı personelin arşiv kayıtlarından araştırılmasının önü açıldı. İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Demirer bu konuda 81 il valisine ‘hizmete özel’ ibareli bir emir gönderdi.

Devlet güvenliği kaygısı

Demirer şu talimatı verdi: “Devlet güvenliği açısından hassas olan ve stratejik önem taşıyan nükleer santraller gibi tesislerde çalışacak şahıslar, staj yapacak Türk öğrenciler, proje şirketi adına sahada faaliyet gösterecek alt yükleniciler hakkında araştırma yapılması gerektiğinden mevzuat kapsamında yapılacak soruşturma talepleri arşiv araştırması şeklinde yapılsın.” Türklerin soruşturmasını Emniyet yürütecek. Yabancı personelin araştırmasından MİT sorumlu olacak.

Sabıkalının işine son yabancıya sınır dışı

Tesiste staj yapacak Türk öğrenciler dahil alt yüklenicilerin bile soruşturmadan geçirileceği bildirildi. Emniyet Genel Müdürlüğü ile MİT, şu ana kadar projede görev alan 200’ü aşkın yerli ve yabancı çalışanı arşiv kayıtlarında sorguladı. Çalışanların tamamı temiz çıktı. Terör, kaçakçılık gibi suçlardan kaydı çıkacak yerli personelin işine son verilecek. Rus vatandaşlarının ise sınır dışı edileceği öğrenildi.

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1113 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.