1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Mudanya’da deniz yüzeyinin rengi değişti
Mudanya’da deniz yüzeyinin rengi değişti

Mudanya’da deniz yüzeyinin rengi değişti

Bursa'nın Mudanya ilçesinde deniz yüzeyinin kızıla dönüşmesinin ardından başlatılan incelemede değişimin alg patlamasından kaynakladığı belirlendi.

A+A-

Bursa'nın Mudanya ilçesinde deniz, kızıl renge boyandı. Denizin rengini görünce kimyasal atık endişesi yaşayan vatandaşlar, yetkililere haber verdi. Yapılan incelemede sudaki renk değişiminin kimyasal olmadığı, denizdeki oksijen miktarının azalmasına bağlı olarak Alg patlamasından kaynaklandığı ifade edildi.

Mudanya sahillerinin kızıla boyanması ilçe halkını tedirgin etti. Herhangi bir fabrikadan kimyasal atık suyunun denize karışmış olabileceği endişesini yaşayan vatandaşlar, belediye ve ilgili kuruluşlara bilgi verdi. Görevliler, denizin kızıla boyandığı sahile gelerek, deniz suyundan numune alarak, tahlil edilmek üzere laboratuvara gönderildi. İnceleme sonucunda deniz suyunun renginin kızıl ya da kahverengiye dönüşmesinin herhangi bir kimyasal atıktan kaynaklanmadığı, olayın diğer bir adla Kızıl Akın (Red-Tide) olarak da ifade edilen Alg patlamasından kaynaklandığı belirlendi.

ALG PATLAMASI NEDİR?

Alg patlamasının sucul ekosistemlerde bir veya birkaç Alg (fitoplankton) türünün; besin maddelerinin ortamdaki yoğunluklarının ve popülasyonlarının artması, buna bağlı olarak sudaki oksijen seviyesinin azalması nedeniyle ölerek su yüzeyini kırmızı veya kahverengi bir görünüme bürünmesi olarak ifade edildi. Yetkililer konu ile ilgili şu bilgiyi paylaştı:

“Bu olaya kızıl akın (red-tide) adı verilmektedir. Deniz yüzeyinde olduğu gibi kıyılarda da görülen bu renk değişimi bir gemi sızıntısı veya kimyasal bir kirlilik değil, organik atıkların fazlalığından ve artan sıcaklıklardan kaynaklanan biyolojik bir mevsimsel olaydır. Bu konudaki farkındalık her geçen sene biraz daha arttığından vatandaşlarımız da artık bu mevsimsel olayı endişe ile değil ilgiyle karşılamaktadır.”

alg-001.jpg

alg1-001.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 10112 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.