1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Norveç’in kutuplardaki petrol arama planları mahkemelik
Norveç’in kutuplardaki petrol arama planları mahkemelik

Norveç’in kutuplardaki petrol arama planları mahkemelik

Norveç hükümetine Kutup Okyanusu’nda petrol arama alanları açmaya karar vermesi nedeniyle iklim aktivistleri Greenpeace, tarafından mevcut ve gelecek nesillerin hayatını tehlikeye attığı gerekçesiyle dava açıldı

A+A-

Çevreci sivil toplum kuruluşu Greenpeace, Norveç ‘e Kutuplarda yeni petrol arama çalışmaları nedeniyle çevre davası açtı.

Çevreci sivil toplum kuruluşu Greenpeace, Norveç hükümetinin sağlıklı bir çevreye ilişkin anayasal hakkı ihlal ettiği ve imzacısı olduğu Paris Anlaşması’yla ters düştüğü gerekçesiyle Norveç Hükümetine açılan davaya öncülük ediyor. Norveç hükümeti Kutup Okyanusu’nda petrol arama alanları açmaya karar vermişti.

Davaya konu edilen Anayasal hak, 112. madde olarak da bilinen vatandaşların sağlıklı bir çevreye dair temel haklarına ilişkin. Yasada, “Herkes üreme yeteneğini ve çeşitliliğin korunabileceği, insan sağlığı ve doğayı koruyan bir çevreye sahip olma hakkına sahiptir. Doğal kaynaklar uzun vadeli bir bakış açısıyla yönetilmeli ve gelecek nesiller için yanlış bir şey yapılmamalı.” deniliyor.

Küresel düzeyde 2015 yılı Aralık ayında imzalanan Paris Anlaşması’nda ise petrol üretiminin kademeli olarak azaltılması hedefi konmuştu. Greenpeace de davayı bu temellere dayandırıyor.

Savethearctic.com (Kutupları kurtar) adlı web sitesinde ise Norveç’in bu adımlarına karşıt imza kampanyası başlatan aktivistlerin dilekçesi şimdiye kadar 443 binden fazla imza aldı.

Vira Haber

Bu haber toplam 3210 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.