1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Nusret Çanakkale'ye dönüyor
Nusret Çanakkale'ye dönüyor

Nusret Çanakkale'ye dönüyor

Çanakkale Deniz Zaferi'nin kazanılmasında büyük rol oynayan Nusret Mayın Gemisi'nin, Gölcük Tersane Komutanlığı'nda aslına uygun kalınarak, bire bir yapılan yenisi tarihteki yerine, Çanakkale'ye geri dönüyor.

A+A-

Çanakkale Deniz Zaferi'nin kazanılmasında büyük rol oynayan Nusret Mayın Gemisi'nin, Gölcük Tersane Komutanlığı'nda aslına uygun kalınarak, bire bir yapılan yenisi tarihteki yerine, Çanakkale'ye geri dönüyor. "Kahraman Gemi" Çanakkale Savaşları sırasında mayınlarını Karanlık Liman'a bıraktığı tarih olan 8 Martta Çanakkale'de olacak ve törenle karşılanacak.

Çanakkale Deniz Zaferi'nin kazanılmasında büyük rol oynayan Nusret Mayın Gemisi'nin, Gölcük Tersane Komutanlığı'nda aslına uygun kalınarak, bire bir yapılan yenisi tarihteki yerine, Çanakkale'ye geri dönüyor.

"Kahraman Gemi" Çanakkale Savaşları sırasında mayınlarını Karanlık Liman'a bıraktığı tarih olan 8 Martta Çanakkale'de olacak ve törenle karşılanacak.

Geminin, Çanakkale'ye ulaşmasının ardından Çimenlik Kalesi'nde konuşlandırılacağı bölgeye 7 metre genişliğinde, 30 metre uzunluğunda yüzer iskele yapıldı. Geminin hizmete girişi için ise 18 Mart 2011 tarihinde ayrıca tören düzenlenecek.

Çimenlik Kalesi'nin içinde ise yeniden düzenleme ve peyzaj çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Geminin içinde animasyon ve sunumların bulunduğu görsel destekli 2 salon yer alıyor. Geminin değişik limanlara gidip, Çanakkale Savaşları'nın tanıtımında kullanılması da planlanıyor.

Yeni TCG Nusret'in gelişiyle, Çanakkale'nin tarihi önemi ve deniz savaşlarının özellikleri vurgulanarak, daha çarpıcı şekilde ziyaretçilere anlatılacak. Gemi, özel günlerde Nusret Mayın Gemisi'nin Çanakkale Savaşları sırasında izlediği rotayı takip edip, ziyaretçilere adeta o dönemi yeniden yaşatacak. Diğer günlerde limanda bağlı kalacak gemi, isteyen ziyaretçiler tarafından gezilebilecek. Yaklaşık 40 metre uzunluğunda, 6 metre eninde, 180 ton ağırlığında ve 12 knot hız yapabilen gemide, görsel ve işitsel olarak Çanakkale Savaşları anlatılacak.

Çanakkale Savaşları sırasında başarı gösteren diğer Türk gemilerinin bilgilerinin de yer alacağı gemide, interaktif masa sayesinde Çanakkale Deniz Zaferi ile ilgili diğer detaylı bilgilere ulaşılabilecek.

Nusret Mayın Gemisi
Nusret Mayın Gemisi'nin orijinalı 1912 yılında Almanya Kiel'de inşa edilerek, 1913 yılında Osmanlı Donanmasına katıldı. Gemi, Çanakkale Deniz Savaşları sırasında, 7-8 Mart 1915'te Karanlık Liman'a döktüğü sahile paralel 26 mayınla, 18 Mart 1915 Deniz Zaferi'nin kazanılmasında büyük rol oynadı. 1955 yılına kadar kesintili olarak Türk donanmasına hizmet verdikten sonra görevden ayrılan gemi, 1962 yılında sivil bahriyeye satıldı, 1990 yılında ise Mersin Limanı'nda battı.

İstanbul'da, 1982'de Taşkızak Tersanesi Komutanlığı'nda inşa edilen Nusret Mayın Gemisi'nin 1/1 ölçülerindeki maketi, Çimenlik Parkı içinde özel olarak inşa edilen platformda sergileniyordu. Geminin girişinde plan ve fotoğraflarla, Nusret'ın öyküsü anlatılırken, alt güvertede ise, Çanakkale Deniz Savaşı'nın tarihi seyri, panolar ve dijital sunuyla ziyaretçilere aktarılıyordu.

Gemide ayrıca, döneme ait orijinal objeler, Çanakkale Boğazı Mayın Grup Komutanı Nazmi Bey'e ait beratlar, Çanakkale Savaşları ile ilgili Osmanlıca ve Latin harfleriyle yayımlanmış gazeteler sergileniyordu.

Yeni geminin yapılması dolayısıyla, bu gemi maketi parçalara ayrılarak Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığına götürülmüştü.

AA

Bu haber toplam 930 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.