1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ortadoğu'da Türkiye olsun
Ortadoğu'da Türkiye olsun

Ortadoğu'da Türkiye olsun

Petrol sektörünün önde gelen yayınlarından Petrochemicals dergisi Ortadoğu'da 50 petrol ve mamulleri devini açıkladı.

A+A-

Petrol sektörünün önde gelen yayınlarından Petrochemicals dergisi Ortadoğu'da 50 petrol ve mamulleri devini açıkladı.

Petrol ve mamulleri sektöründe Ortadoğu'nun en güçlü 50 oyuncusundan biri seçilen Rüya Bayegan, Türkiye'nin bölgenin Roterdam'ı olabileceğini söyledi. Bayegan, "3 tarafımız denizlerle çevrili. Lojistik imkanları çok büyük ve en büyük ikinci petrokimya alıcısıyız" dedi

Petrol sektörünün önde gelen yayınlarından Petrochemicals dergisi Ortadoğu'da 50 petrol ve mamulleri devini açıkladı. Listeye Türkiye'den tek giren isim Bayegan Grup Yönetim Kurulu Üyesi Rüya Bayegan oldu. Aynı zamanda listedeki iki kadından biri olan Bayegan, hedefleri hakkında BUGÜN Gazetesi'ne açıklamalar yaptı. Bayegan şu noktalara dikkat çekti:

- En büyük hedefim Türkiye'yi Ortadoğu'da bir petrokimya konusunda bir merkez haline getirmek.

- Petro kimyanın taşları artık değişti. Avrupa Amerika üretim merkezi halindeyken şimdi oralardaki firmalar birer birer kapanıyor ve sektör Ortadoğu'ya kayıyor. Çünkü ucuz hammadde ve doğalgaz Ortadoğu'da.

- Hollanda'nın Rotterdam limanı Avrupa'nın petrokimya konusundaki merkezi halinde. Bu konuda Türkiye'yi de Ortadoğu merkezi haline getirebiliriz.

- Türkiye'nin 3 tarafı denizlerle çevrili, lojistik imkânları çok büyük, Türkiye'nin zaten kendisi çok büyük bir oyuncu.

- Türkiye Çin'den sonra 2'inci büyük petrokimya alıcısı durumunda. Bir imalatçı malını satmak istediği zaman 'Türkiye'de her zaman bir alıcı bulunur' diye düşünür. İhracat yapılacak ülkelerle komşu. Mısır'a, Tunus'a, Slovenya, Çek Cumhuriyeti gibi balkan ülkelerine, Doğu Avrupa ülkelerine rahat ulaşım yapacak halde.

Petrol fiyatı savaş çıkartır
- Ortadoğu'daki çalkantılı durum petrol fiyatlarını daha da arttıracak. Dünyada petrol rezervleri azalıyor ve belli yıllar kadar dayanacak. Petrol fiyatları otomatik olarak her yere yansıyor.

- En çokta gıdayı etkiler. Etanol şeker pancarı ve mısırdan yapıldığı için fiyatları artacak. Petrol fiyatlarının artması dünyada savaş getirir.

Mersin ve İzmir güçlendirilmeli
Petrol ile mamullerinin yanı sıra plastik, çimento, demir çelik ve inşaat faaliyetleri yapan Bayegan Grup geçen yılı 1,5 milyar dolar ciro ile kapattı. 2011 yılı ciro hedefi ise 2 milyar dolar. Rüya Bayegan, LPG ve LNG gibi gibi sıvı mal dağıtımı için 3-4 firma ile anlaşma yaptıklarını belirten Bayegan, "Çimento ve demir çelikte de bunu başarmak istiyoruz. Bu konuda çok fazla çalışma yapıyoruz ama Türkiye'nin de limanlarını güçlendirmesi lazım. Özellikle Mersin ve İzmir Limanları geliştirilmeli" şeklinde söyledi.

Exxon, Gazprom, Dupont, Lukoil, Evonik, Soccar gibi dünyaca ünlü firmalarla çalıştıklarını ifade eden Bayegan, Meksika, Çin, Hindistan, İran, Suudi Arabistan gibi ülkelerde 21 ofislerinin bulunduğunu bildirdi. Grup'un artık belli bir yere geldiğini ve dünya genelinde 21 olan ofis sayısını arttırmayacaklarını söyleyen Bayegan, hedeflerinin yeni pazarlara açılmak olduğunu dile getirdi.

Haberpan/Merve SOYDEMİR
 

Bu haber toplam 923 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.