1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Pasaportlar yeniden mi değişiyor?
Pasaportlar yeniden mi değişiyor?

Pasaportlar yeniden mi değişiyor?

Avrupa Birliği vize muafiyeti çerçevesinde belirlenen 72 kriterden biri olan çipli pasaport dönemi, bugün itibariyle ülkemizde başlıyor.

A+A-

T.C. İçişleri Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında varılan mutabakatlar neticesinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Schengen üyesi ülkelere vizesiz seyahat edebilmesi için şartlardan biri olan AB'ye uyumlu yeni pasaportlar hazırlandı. 

Yeni pasaportlar ne zaman verilecek?

Çiplerinde parmak izi verileri içeren pasaportlar bugünden itibaren verilmeye başlanacak.

Yeni pasaport hazırlıkları Haziran ayında tamamlanmıştı

AB ile vize muafiyeti çerçevesinde mevcut pasaportlar parmak izi verilerinin yüklü olmaması nedeniyle, AB şartlarına uyumlu değildi. Uygulamaya konulacak yeni pasaportların hazırlıkları Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport ve Güvenli Belge Daire Başkanlığınca 1 Haziran'da tamamlandı. Ancak mevcut pasaportların tüketilmesi amacıyla uygulama için 1 Kasım tarihi beklendi.

Yeni pasaportların özellikleri neler? 

Yeni pasaportların çiplerinde, biometrik data ve kişinin parmak izinin yanı sıra kişiye ait ad, soyad, doğum yeri-tarihi, uyruk, kimlik ve pasaport numarası, cinsiyet gibi kişisel veriler de bulunacak. Ancak vatandaşlar pasaportlara bakınca herhangi bir değişiklik görmeyecek. Sadece arka kapakta yer alacak olan çip, kapağın daha kalın durmasına sebep olacak.

Yeni pasaport başvurusu nasıl yapılacak?

Vatandaşlar e-pasaporttan, pasaport müracaat birimlerinden randevu alacak. Randevu alan kişinin 10 dakika önce randevu alınan yerde olması gerekiyor. 

Eski pasaportumu kullanabilecek miyim?

Yeni pasaportlar alındıkça eski pasaportlar geçerliliğini yitirecek. Halihazırda vizesi olanlar vizelerini kullanmaya devam edecek.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2485 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.