1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Penguenleri öldüren buzdağı
Penguenleri öldüren buzdağı

Penguenleri öldüren buzdağı

Antarctic Science’de yer alan yeni bir çalışmaya göre, 2011’de dev buzdağı B09B’nin gelişi ile deniz buzunun Doğu Antarktika Commonwealth körfezi boyunca 60 kilometreye kadar genişlemesi Adelie penguen kolonisi için yıkıcı sonuçlar doğurmuş.

A+A-

 Besin arayışı için penguenleri yaklaşık 40 mil (64 km) katetmeye zorlayan karaya oturmuş bir buz dağının ardından Antarktika Cape Denison’da yaşayan tahmini 150 bin adelie pengueni ölüme mahkum oldu.

Neredeyse Roma büyüklüğündeki bu korkunç buzdağı belli ki bir buzula çarpıp takılana kadar kıyı boyunca 20 yıldır yüzüyordu.

Çalışmanın yazarlarından ve aynı zamanda Avustralya UNSW’de iklim değişikliği ve yeryüzü bilimleri profesörü Chris Turney, durumu Sydney Morning Herald’a “Şu anda onlar korkutucu bir şekilde sessiz” diyerek anlattı. “Cape Denison’da inanılmaz derece uysal, uyuşuk halde gördüklerimiz neredeyse varlığımızdan habersizdi. Yaşayanlar ise şüphesiz mücadele ediyorlardı. Yeni nesil için kuluçkaya yatmak şöyle dursun zar zor hayatta kalıyorlardı. Yerlerde pek çok ölü kuş gördük… Çok üzücü bir durum.”

“Göç etmiyorlar. Oraya sıkışmışlar. Ölüyorlar”

West Coast Penguin Trust’un baş yazarı Dr. Kerry Jane Wilson “Yıkıcı üreme başarısızlıklarına sebep olan bölgesel değişimler buzdağları tarafından tetikleniyor. Bunun penguenler üzerine etkisini görmek, donarak ölmüş binlerce yavru ve yüzlerce terkedilmiş yumurta arasında yürümek içler acısı” dedi.

Araştırmacılara göre popülasyonun yüzde 93’ü çoktan ölmüş ve B09B yerini değiştirmezse ya da körfezdeki daimi buz patlak verirse Cape Denison popülasyonu tamamen yok olabilir.

Bu durum bize, buzdağı sürüklenmesi olayları ve Doğu Antarktik boyunca deniz buzunun genişlemesinin etkisini araştırmak için doğal bir deney sunuyor.

Kaynak: GaiaDergi

ViraHaber.com

 

Bu haber toplam 2468 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.