1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Petrol fiyatlarındaki düşüş cari açığı etkileyecek
Petrol fiyatlarındaki düşüş cari açığı etkileyecek

Petrol fiyatlarındaki düşüş cari açığı etkileyecek

Petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye'nin cari açığını olumlu etkilemesi bekleniyor.

A+A-

Ekonomistler, son günlerde petrol fiyatlarındaki düşük seviyelerin yılsonuna kadar korunması durumunda enerji maliyetinde 1 - 1,5 milyar dolarlık azalış görülebileceğini belirtiyor.

Uluslararası piyasada brent petrolün varil fiyatının yılın en düşük seviyeye gerilemesinin ardından ekonomistler, petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye'nin cari açığına, enflasyona ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) para politikasına etkilerini değerlendirdi.

Ekonomistler, petrol fiyatlarının yılın en düşük seviyesine gerilemesine rağmen ortalama fiyatlara bakılması gerektiğini ve Ocak - Temmuz döneminde ortalama petrol fiyatlarının 108 dolar civarında seyrettiğini belirtiyor.

Bunun geçen yılın aynı dönemi kıyaslandığında hemen hemen aynı seviyelerde olduğunu kaydeden analistler, petrol fiyatlarındaki bu seviyelerin devam etmesi durumunda cari açığa sınırlı da olsa etkisinin olacağını dile getiriyor.

Petrol fiyatlarındaki düşüşün TCMB'nin para politikasına etkisine ilişkin ekonomistler, şu anda TCMB'nin enflasyon, TL'deki değer kaybı baskısı ile uğraştığından petrol fiyatlarındaki düşüşün TCMB'nin para politikasında değişikliğe neden olmayacağını tahmin ediyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1018 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.