1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. DENİZ HABER AJANSI - DENİZ HABER - DENİZ HABER TV

  4. Pire Limanı'na tek teklif COSCO'dan geldi
Pire Limanı'na tek teklif COSCO'dan geldi

Pire Limanı'na tek teklif COSCO'dan geldi

Aleksis Çipras hükümeti krize boyun eğdi ve yeniden özelleştirmelere başladı. Bu kapsamda Pire Limanı'nın yüzde 51 hissesinin satılması için açılan ihaleye tek teklif Çinli Cosco Pasific verdi.

A+A-

Yunanistan'ın en önemli limanlarından Pire'yi yöneten Pire Liman Otoritesi'nin yüzde 51 hissesinin satılması için açılan ihaleye tek teklif Çinli Cosco Pasific verdi. Pire Limanı'na ilgi gösteren şirketlerin listesi 12 Ocak'ta başlayacak bağlayıcı teklif sunma dönemi öncesinde resmi olarak açıklanacak. Ocak ayında Aleksis Çipras’ın kurduğu hükümet göreve gelir gelmez ilk icraatı, ülkenin en büyük ve en önemli limanı olan Pire Limanı’nın özelleştirmesini durdurmak olmuştu.

Samaras hükümetinin, Türkiye’den de Limak Holding’in talip olduğu ve Doğuş Grubu’nun da ilgilendiğinin Pire Limanı’nın yüzde 67 oranındaki hissesi için açılan ihalede, dünyanın en büyük liman işletmecilerinden olan Çinli COSCO Grubu’nun başı çektiği beş firmadan teklif almıştı

İhalenin 2008 yılından bu yana limanda iki konteyner iskelesi işleten COSCO tarafından kazanılması bekleniyordu. Eski Başbakan Andonis Samaras’ın da liman anlaşmasıyla Çin-Yunan işbirliğini pekiştirmeyi amaçladığı ifade ediliyordu.

Çin hükümetinin de desteğini arkasına alan COSCO ise Pire Limanı’na büyük yatırımlar yapmayı vaat ederken, Çin Başbakanı Li Keqiang “Pire Limanı Çin’in Avrupa’ya açılan kapısı haline gelebilir” demişti.

Ancak Çipras Yunanistan’da seçimleri kazanıp hükümeti kurunca Denizcilikten sorumlu Bakan Yardımcısı Thodoris Dritsas özelleştirme sürecinin devam etmeyeceğini ve mevcut anlaşmaların da tekrar masaya yatırılacağını söylemişti. “Cosco ile yapılan anlaşma Yunan halkının çıkarları doğrultusunda gözden geçirilecektir” diye konuşan Dritsas, yeni hükümetin limanın tamamıyla kamuya ait kalmasını arzu ettiklerini belirtmişti..

Yunanistan’daki ekonomik kriz hükümetin belini bükmüş, krizin eşiğine gelen ülkede özelleştirmelerin yeniden önü açılmıştı.

Bilindiği üzere Çipras seçim kampanyası boyunca, kurtarma planı kapsamında öngörülen kamuya ait hisselerin satışlarını durdurmayı vaat etmişti. Samaras hükümetinin, Pire Limanı’nın yanı sıra, Selanik Limanı ve demiryollarına ait hisselerin özelleştirilmesi için de kolları sıvadığı belirtiliyordu.

Kaynak: Deniz Haber Ajansı

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1866 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.