1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Piyasalar tekrar düşüşe geçti
Piyasalar tekrar düşüşe geçti

Piyasalar tekrar düşüşe geçti

Çinlilerin tatil dönüşü ile birlikte son iki haftadır yükselişe geçen piyasa geçtiğimiz hafta büyük gemi kazançlarındaki kayıp nedeniyle tekrar düşüşe geçti

A+A-

BDI Değerlendirmesi
Kuru yük piyasası tekrar düşüşe geçti;

Çinlilerin tatil dönüşü ile birlikte son iki haftadır yükselişe geçen piyasa geçtiğimiz hafta büyük gemi kazançlarındaki kayıp nedeniyle tekrar düşüşe geçti. Capesize ve panamax endeksinin % 9 ve 10 civarında değer yitirmesiyle BDI % 4,3 civarında gerileyerek 1,245 puana indi. Capesize günlük ortalama TC kazançları 5 bin doların altına inerek işletme maliyetinin altında seyrediyor. Panamax piyasasında bir önceki hafta olan pozitif trend de geçen hafta ABD körfez ve Güney Amerika doğu sahilinde hububat yüklerindeki azalma nedeniyle sona erdi. Supramax ve handysize kazançları yüksek talep nedeniyle artışdaydı, özellikle supramax kazançları ve endeksi % 9’un üstünde arttı.

Yük talebinin bir artış göstermemesine karşılık tonaj arzı tartışmasız bir şekilde devam ediyor. Bu durum kuru yük piyasasını genel olarak olumsuz etkilemeye devam ediyor. Artan yakıt fiyatları da gemi kazançlarının daha da azalmasına neden oluyor. Bütün bu olumsuzlukların yanında Doğu Avustralya’daki önemli yükleme limanları fırtınaların etkisi altında olması nedeniyle bu limanlarda operasyonlarda aksamalar oluyor.

Diğer yandan piyasanın lokomotifi Çin’de işler peki iyi gitmiyor. Bu ülkede endüstriyel üretimin ve buna bağlı olarak ithalatın yakın dönemde yavaşlama ihtimali yüksek. Çin ile ilgili endişenin en büyük kaynağı, ülkedeki çelik stoklarının son dokuz haftadır artması. Bununla beraber limanlardaki demir cevheri stokları da artmış durumda. Stoklardaki sürekli artış Çin çelik üretiminin ve demir ceheri ithalatının kısa vadede geçici olarak azalacağına işaret, ancak ilkbaharda üretimin tekrar artması muhtemel. Bu durum en fazla capesize piyasasını etkileyecek. Diğer gemi kazançlarının küresel yük talebi nedeniyle işletme maliyetlerinin üstünde kalması bekleniyor.

1.20110301180400.jpg

Haber ve Yorumlar
Çin Demir Çelik Birliği (CISA) 2011 sektörel tahminlerini açıkladı;
Çin Demir Çelik Birliği (CISA)’nın 2011 yılı sektörel beklentileri aşağıdaki şekilde açıklandı;

Ham çelik üretimi: 660 milyon ton
Toplam demir cevheri talebi: 982 milyon ton
İç demir cevheri üretimi : 405 milyon ton
Demir cevheri ithalatı: 577 milyon ton

Japonya termal kömür ithalatı artıyor;
Dünyanın en büyük kömür ithalatçısı Mitsubishi Corp. bu yıl Japonya termal kömür ithalatının 116,8 milyon ton’a çıkmasını beklediklerini ancak gelecek yıl bu rakamın 115,6 milyon tona düşeceğini tahmin ettiklerini açıkladı. Mitsubishi yetkilileri ülkenin 2010 yılı termal kömür ithalatının ise 116,5 milyon ton olarak gerçekleştğini tahmin ettiklerini ifade etti. Halbuki Japonya Maliye Bakanlığına göre ülkenin geçen yılki termal kömür ithalatı 101,65 milyon ton.

İhracat sınırlaması kalkarsa Ukrayna Haziran sonuna kadar 7 milyon ton hububat ihraç edebilir;
Ukrayna’nın 1 Temmuz 2010’dan bu yıl Şubat ayı ortasına kadar 7,2 milyon ton hububat ticareti gerçekleştirdiği bu miktarın 2,65 milyon tonunu buğday taşımalarının oluşturduğu UkrAgroConsult adlı danışmanlık firması tarafından tarafından açıklandı. UkrAgroConsult anılan dönemde ülkenin hububat ihracat potansiyelenin % 49’unun başarıldığını tahmin ediyor. Anılan danışmanlık firmasına göre, eğer hükümet tarafından uygulanan ihracat yasağı sınırlaması kaldırılırsa bu yıl Haziran sonuna kadar 2,5 milyon ton daha buğday ihracatı gerçekleştirilebilir.

Bilindiği gibi Ukrayna hükümeti geçen yıl hububat ihracatına Mart ayı sonuna kadar sınırlama getirmişti. Ancak hükümetin bu sınırlamayı 30 Haziran’a kadar uzatması bekleniyor. Eğer sınırlama uzatılmazsa ülkenin Şubat ayından Haziran ayı sonuna kadar 7 milyon ton hububat ihracatı gerçekleştirebileceği belirtiliyor. Ancak iç piyasada buğday ve un fiyatlarının artması ihracat sınırlamasının uzatılması ihtimalini artırıyor.

Kuzey Karadeniz Limanlarında buzlanma operasyonlara engel oluyor.
Olumsuz kış şartları nedeniyle Mariupol Limanı geçen hafta kapalı kaldı. Limana yaklaşma kanalındaki buz kalınlığını 20-25 cm’e ulaşması bu limanda operasyonları zorlaştıryor.

Mısır yurtdışı para transferine kota uyguluyor;
Mısır Hükümeti’nin yurtdısı para transferlerine kota uygulamaya başladığı söyleniyor. Buna göre 50.000 USD üstü havalelerin ülke dışına gönderilemediği belirtiliyor.

Capesıze
Capesize endeksi 6. Haftada yakalanan olumlu havayı ne yazık ki 7. ve 8. haftada sekizinci haftada sürdüremedi. Sekizinci haftada Pasific bölgesi Atlantik bölgesine göre daha aktif bir hafta geçiridi. Pasifik bölgesindeki bağlantılar Usd 6.7-6.8/mt seviyelerindeydi. Atlantikte ise güçlükle kargo bulundu ve Brezilya/Çin rotasındakiler Usd 18.5-19.0/mt seviyelerinde kaldı.

Avustralya’dan demir cevheri taşımasında büyük bir yavaşlama görüldü bu hafta bu durumun sebebi olarak da bu cevherin ithalatı ile ilgili uygulanan yeni prosedürler olduğu belirtiliyor.

Capesizelarda uzun dönem yerine kısa dönem kiralara yönelen armatörler piyasadaki belirsizlikten bu sayede kurtulmaya çalışıyorlar. Örneğin 161,000 Dwt’lik bir Capesize 4/6 bağlantısını Usd 13,000 seviyesinde gerçekleştirdi. Önümüzdeki günlerde Capesize piyasasında bir iyileşme beleniyor ancak belirsizlikte kendisini ahal koruyor.

Panamax
Atlantik bölgesindeki sürpriz bir şekilde kömür taşıma sonda azalma yaşandı ancak Panamakslar kömürün yanı sıra hububat taşıyarak ayakta kalmaya çalışıyor.Transatlantic ratasında 72,000 dwt’lik bir Panamax piyasa koşullarına göre iyi bir bağlantı yaparak Usd 16,250 seviyelerinde bağlandı. Bunun yanında Atalantik bölgesinde taşıma yapan bazı Panamaxlar Usd 22,000 seviyelerinde period bağlantıları yaptılar.

Pasific bölgesinde ise gidiş geliş seferler ortalama olarak Usd 15-16,000 seviyelerinde işlem gördü. Örneğin 78,000 Dwt 2011 Japon yapısı bir Panamax Doğu Avustralya / Japonya arasında günlük Usd 16,000 olarak işlem gördü. Panamaxlarda da Capesizelara benzer olarak uzun dönem period bağlantıları sayı olarak fazlaca görülmedi, aramatörler kısa baglantılar yapmayı tercih ettiler. Örneğin 5-7 ay süreyle 77,000 dwt olan 2004 yapısı gemi Usd 16,750 seviyelerinde bağlandı, benzer olarak 81,000 dwt 2009 yapısı Panamax 4-6 periodunda Usd 16,000’den işlem gördü. Önümüzdeki hafta içerisinde kuzey Amerika’dan piyasayı rahatlatacak yükler çıkması umut ediliyor ve bekleniyor.

Supramax/Handymax/Sıze
Atlantik bölgesindeki Handysizelar oldukça pasif bir hafta geçirdiler. Neredeyse yok denecek kadar az bağlantı yapıldı. Kuzey Amerika’dan yapılan ithalstlar biraz olsun piyasaya destek olsada beklenen düzeyde bir olumluluk görülmedi. Bununla birlikte Uzak Doğu, Hindistan ve Arap Yarımadasında da kısmen hareketlilik olduğu görüldü. Örneğin Us Gulf’ten Akdeniz’e 53,000 dwt olan Handymax bağlantısı Usd 23,500 seviyelerinde gerçekleşti.

Pasifik bölgesinde ise karmaşık sinyaller olduğunu söylersek yanılmış olmayız. Hafta boyunca düşüş ve çıkışlar yaşandı bağlantı seviyelerinde ancak genel olarak piyasa durgundu. Japonya’ya 57,000 dwt Usd 16,000 seviyesinden bağlanırken 52,000 Dwt Endonezya Usd 17,000 Dwt seviyelerinde işlem gördü. Handysize piyasasında işletme masraflarının yükselmesinden endişe duyuluyor, geçtigimiz hafta içince yakıt fiyatlarının artması ve ileride daha fazla artma ihtimalinin olması armatörleri temkinli davranmaya itiyor.

Coaster
Geçtiğimiz hafta coaster piyasası için oldukça zorlayıcıydı. Kötü hava koşullarından dolayı ice class gemilerin bile ciddi sıkıntılar yaşadıüğı raporlanıyor. Baltık bölgesinde artan buz kalınlığı gemilerin hareket kabiliyetini zorlaştırıyor. Bu durum gemilerin gecikmesine neden oluyor. Salı günü Finlandiya körfezinde yaklaşık 50 adet yük gemisi buz kıran için bekliyordu.

Zorlu hava koşulları Fas ve Cezayir’deki bazı limanlarda artan maliyetler ve hatta Jorf Lasfar limanının kapatılmasına neden oldu. Navlun tarafında ise 2-3000 dwt lik gemi sahipleri için piyasada özellikle Akdeniz bölgesinde daha fazla yük vardı (çoğunlukla çelik ve hububat) ve armatörler artan yakıt masrafları nedeniyle daha fazla navlun talep ettiler.

İspanya’daki çelik üreticilerinin özellikle İtalya ve İngiltere’den daha fazla yük talep ettiği gözlendi. Hafta ortasında Karadeniz bölgesinde sınırlı sayıda aktivite vardı ve navlunlar yatay bir seyir izledi. Karadeniz bölgesinde özellikle hurda ve çelik yükleri dikkate çarpıyordu. Türkiye’ye gelen hurda yüklerinde tonaj aralığı genellikle 5-6000 ton aralığındaydı. Gübre ve hububat yüklerinin ise Karadeniz bölgesinde Ukrayna limanlarından ve 3.000 tonluk lotlarda yüklendi.

Orta Doğu’daki siyasi ve sosyal karışıklıktan dolayı, bu hafta için sorunlu ülkelerde ticaret anlamında neler olduğuna göz atmakta fayda var. Mısır’dan Karadeniz bölgesine ve Yunanistan’a patates yüklerinin çıktığı ve aynı zamanda Mısır’dan çelik yüklerinin çıktığı gözleniyor. Şu anda Mısır’daki yük sirkülasyonunun yatay seyir izlediği gözleniyor.Tunus’da da şu anda yük sirkülasyonu stabil görünüyor. Lotlar genellikle 3-5000 ton aralığında seyrediyor. Libya’da ise daha problemli bir durum söz konusu. Lokal acentaların söylediğine göre tüm Libya limanları yük operasyonlarına kapatılmış durumda. Libya destinasyonlu birçok yük gemisinin bu sorundan dolayı tahliye için Tunus’a yönlendirildiği söyleniyor. Bu nedenle şu anda Libya’daki ticari durum belirsiz. Fas’da ise Kasablanka, Kenitra ve Jorf Lasfar limanlarından yatay seyirde yük çıkışları oluyor. Fakat navlun fiyatları ciddi şekilde artan yakıt fiyatlarına nazaran artış göstermiyor.

Navlun piyasalarında görülen o ki, navlun fiyatlarında artış; çok hızlı bir şekilde yükselen yakıt fiyatlarından kaynaklanan mecburi bir artış olacak. Birçok yükün taşınması zorunlu ve bu zorunluluktan dolayı kiracılar mecburen artan navlun fiyatlarını karşılamak durumunda olacak.

Bağlantılar
Capesıze

'Athenian Phoenix' 2009 179223 dwt dely PMO 17/19 Feb trip via Goa redel China $13800 daily – Oldendorff

PANAMAX
'W-Sky' Norden relet 2010 92500 dwt dely SW Pass 20/26 Mar redel Skaw-Cape Passero $14500 daily + $450000 bb – Augustea

'Global Star' 2010 83222 dwt dely aps PDM 27 Feb/2 Mar trip redel Port Kembla $21000 daily + $450000 bb - Torm

'Iron Kalypso' 2006 82769 dwt dely Black Sea 5/10 Mar trip redel China int ore $32000 daily – Aquavita

'Agia Filothei' 1998 79764 dwt dely E.Med 22/25 Feb trip via US Gulf redel Cape Passero $14000 daily - Cargill –

'Alessandro Volta' 2005 76806 dwt dely Hazira 26 Feb/2 Mar trip via WC India redel China $22000 daily – Oldendorff

'Kalypso' 1997 73762 dwt dely Misurata spot 2 laden legs redel Singapore-Japan rge $22500 daily – Cargill

'Teng Fei Hai' 1995 69930 dwt dely Shekou 23/26 Feb trip via Indonesia redel N.China $14000 daily - Golden Ocean

'Hua Jin Chung' 1982 64930 dwt dely Rizhao ppt trip via Venezeula redel N.China $11000 daily - Hi Link –

'Amis Wisdom 2' 2010 61000 dwt dely aps Paranagua early March trip redel Skaw-Passero $24500 daily - cnr

Handymax/Sıze
'Heilan Spring' 2010 57000 dwt dely Zhanjiang 22/24 February trip via Philippines redel China intention Nickel ore $19000 daily – Samsun

'Aquitania' 2006 55932 dwt dely WC India spot trip redel S China $18500 daily option N China $20500 daily - Bagadiya Bros

'Navios Kypros' 2003 55222 dwt dely aps NC South America spot trip redel Turkey $23000 daily - STX Pan Ocean

'Navios Ulysses' 2007 55728 dwt dely Ishinomaki spot trip via Nopac redel Singapore-Japan $14000 daily - SK Shipping 'Amber Alena' 2010 53193 dwt dely Continent spot trip redel E Med intention scrap $15000 daily - U-Seabulk

'Prabhu Lal' 2004 52491 dwt dely Chennai spot trip redel China $19000 daily - cnr - 'Union Ranger' 1995 45621 dwt dely Mejillones end Feb trip redel Skaw-Passero rge $14000 daily - Swiss Marine

'Amalfi' 2000 45529 dwt dely Japan spot trip via Nopac redel Singapore-Japan approx $12000 daily – AWB

'Yong An 2' 1995 44109 dwt dely aps Houston spot trip redel Spain $20000 daily - Oldendorff -
'Stella Gemma' 2009 35283 dwt dely Tomakomai 3/5 Mar trip via Nopac redel Penang-Kaohsiung $11500 daily – cnr

'King Wheat' 2009 33000 dwt dely Tsukumi spot trip via Nopac redel Singapore-Japan approx $11500 daily - cnr

'Zarechensk' 2009 31800 dwt dely Santos 2/5 Mar trip redel Lisbon $15000 daily - cnr
'Northern Light' 2007 29754 dwt dely aps Santos 10/15 Mar trip int bulk sugar redel Lagos $17750 daily - NOM (UK) Ltd

'Super Challenge' 1996 28581 dwt dely Jakarta 24/25 Feb trip via East Australia redel SEAsia $9000 daily - Maestro

Perıod
'Giant Ace' 2009 197147 dwt dely Lianyungang 3/10 Mar 10/13 months trading redel worldwide $16000 daily – Oldendorff

'Teh May' 2004 175086 dwt dely retro Wenzhou 15 Feb 4/6 months trading redel wordwide $11900 daily - Swiss Marine 'Kyla Fortune' 2001 170296 dwt dely retro Tobata 1 Feb 4/6 months trading redel worldwide 1st 30 days basis 4 t/c average balance $11900 daily - Swiss Marine

'Battersea' 2009 169391 dwt dely Jintang 24/26 Feb 4/6 months trading redel worldwide $14000 daily - Swiss Marine

'Fiskardo' 2010 83000 dwt dely Taichung 3/10 Mar 4/6 months trading redel worldwide $16250 daily - cnr

'Darya Moti' 2010 80505 dwt dely Dangjin 26/28 Feb 3/5 months trading redel worldwide $16000 daily – ArcelorMittal

'Giuseppe Rizzo' 2004 77684 dwt dely retro Inchon 23 Feb 5/7 months trading redel worldwide $17000 daily – Oldendorff

'Ocean Lily' 2006 76585 dwt - 2 the correct rate is $16000 daily for 3/5 months trading>
'Rosco Olive' 2010 74944 dwt dely Johor 3/5 Mar 4/6 months trading redel worldwide $17300 daily - STX Pan Ocean

'Porthos' 2011 57000 dwt dely Japan spot min 3 about 5 months trading redel worldwide $16000 daily - WBC

'Yasa Ozcan' 2006 55905 dwt dely North China 5/10 March 3/5 months trading redel worldwide $16000 daily - Swiss Marine

'Daebo Pioneer' 2007 53450 dwt dely Rizhao 3/5 March about 3/5 months trading redel worldwide $15500 daily - Pacbasin

Coaster
Kenitr / Nemrut or Marmara 2500mts wood pulp 60 usd 95.000 lmpsm

untitled-2.20110301180108.jpg

Marvel Danışmanlık&Denizcilik A.Ş

Bu haber toplam 1028 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.