1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. 'Plastiki' yolculuğunu tamamladı
'Plastiki' yolculuğunu tamamladı

'Plastiki' yolculuğunu tamamladı

Okyanuslardaki kirliliğe dikkati çekmek üzere geri dönüşümlü 12 bin 500 plastik şişelerden yapılan tekne, yolculuğunu tamamladı.

A+A-

12 bin 500 geri dönüşümlü plastik şişeden inşa edilen "Plastiki" adlı tekne Sidney limanına yanaştı. 4 ayda Büyük Okyanus’ta 15 bin kilometre yol alan tekneyi Sidney’de yüzlerce kişi karşıladı.

San Francisco’dan demir alan ve 18 metre uzunluğundaki, sadece güneş, rüzgar ve deniz türbininin yenilenebilir enerjisini kullanan teknenin fikir babası David de Rothschild, Sidney’e vardığında yaptığı açıklamada, "Bu, inanılmaz. Burada olmaktan çok mutluyuz" dedi.

Seretx adı verilen geri dönüşümlü plastikten organik yapıştırıcı kullanılarak inşa edilen teknenin, limana ulaşmasıyla yolculuğu tamamlanmış oldu. Tekne Büyük Okyanus’ta birçok limana uğradı.

Bankacılar ailesi Rothschild’ın en genç varisi İngiliz David de Rothschild’ın, 2006’da plastik atıkların okyanuslardaki yaşamı nasıl olumsuz etkilediğine ilişkin BM raporunun açıklanmasından sonra, okyanuslardaki kirliliğe dikkati çekmek için böyle bir projeye imza attığı belirtildi.

Zengin bir İngiliz ailesinin varisi, çocuk kitapları yazarı, kutup gezgini, çevre için çalışan bir vakfın kurucusu olan David de Rothschild’ın, Norveçli bilim adamı Thor Heyerdahl ve beş arkadaşının 1947’de Polinezya adalarına sadece Güneydoğu Asya’dan gelen halkların değil, Güney Amerika’dan salla gelen halkların da yerleştiğini kanıtlamak amacıyla Güney Amerika’nın batı kıyılarından Tahiti’nin doğusundaki adalara "Kon-Tiki" salıyla yaptıkları yolculuktan esinlendiği ifade edildi.

Bilim insanlarına göre üretilen plastiğin yüzde 10’u okyanuslara gidiyor.

AA

Bu haber toplam 855 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.