1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Prof. Dr. Teoman Özalp son yolculuğuna uğurlandı
Prof. Dr. Teoman Özalp son yolculuğuna uğurlandı

Prof. Dr. Teoman Özalp son yolculuğuna uğurlandı

Türk denizciliğinin duayen isimlerinden Prof. Dr. Teoman Özalp, bugün son yolculuğuna uğurlandı. Teoman Özalp, hayatı boyunca Türkiye’de denizciliğin gelişmesi için çalışmış ve bu anlamda çok önemli işlere imza atmıştı.

A+A-

Haber: Yaşar Özer
Fotoğraflar: Hüseyin Altay Yontan

Denizcilik sektörü tarafından “hocaların hocası” olarak tabir edilen Prof. Dr. Teoman Özalp, 92 yaşında hayata veda etti. Teoman Özalp için bugün saat 11.00’de İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla Kampüsü’nde tören yapıldı. Denizcilik sektörünün önde gelen temsilcilerinin katılım sağladığı törende, Özalp’in uzun yıllar boyunca Türk denizciliğine yaptığı katkılar anlatıldı. Törenin ardından Cuma namazına müteakiben Teşvikiye Camii’nde cenaze namazı kılındı. Sonrasında merhum Özalp’in naaşı Edirnekapı Şehitliği 'ndeki aile kabristanına defnedildi. Bugüne kadar birçok kurum ve kuruluşta görev alan Özalp, denizcilik sektörü için unutulmayacak çalışmalara imza atmıştı.

Vira Yayın Grubu olarak merhum Prof. Dr. Teoman Özalp'e Allah'tan rahmet; başta oğulları eski DTO Yönetim Kurulu üyesi Alp Özalp ve eski Meslek Komite Başkanı Mete Özalp olmak üzere ailesine, sevenlerine ve denizcilik camiasına başsağlığı diliyoruz.

Teoman Özalp, Atatürk'ün nasihatlerini hiç unutmadı

teomanm.jpg

Prof. Dr. Teoman Özalp kimdir?

1925 yılında Ankara'da doğmuştur. Cumhuriyetin kurucularından, asker ve devlet adamı Orgeneral Kazım Özalp'in oğludur. Liseyi Ankara Maarif Koleji'nde tamamlamıştır. 1948 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi Gemi İnşaatı Bölümü'nden sınıfının en yüksek not ortalamasıyla mezun olmuş ve aynı yıl fakültede asistan olarak çalışmaya başlamıştır.

1950-1951 yıllarında askerliği süresince Gölcük ve Taşkızak Tersaneleri'nde çalışmıştır. 1952'de üniversiteden görevli olarak Almanya'ya gitmiş, Hamburg Gemi Deney Havuzu’nda (HSVA) araştırma mühendisi olarak ve Deutch Werf Tersanesi'nde Dizayn ve Konstrüksiyon Mühendisi (Dipl. Ing) olarak bir yıl çalışmıştır. 1954'de Eylemli Doçent olmuştur. 1957-1958 yıllarında üniversiteden görevli olarak ayrılıp Almanya'da Blohm und Voss Tersanesi'nde Dizayn ve Konstrüksiyon Mühendisi (Dipl. Ing) olarak çalışmıştır.

ozalp.jpg

Türk Loydu’nu uluslararası seviyeye taşıdı

1956-1971 yılları arasında TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu’nda görev almış, bu sürecin 6 yılında oda başkanlığı yapmıştır. 1962 yılında Türk Loydu'nun kuruluşuna katılmış ve ilk teknik komitenin başkanı olmuştur. 1978 yılında Türk Loydu Başkanlığına seçilmiş ve 1995'e kadar 17 yıl boyunca başkanlık yapmıştır. Bu görevi süresince loydun ülkemizde hizmet veren benzer yabancı kuruluşlar düzeyine gelmesine ve yabancı ülkelerde tanınmasına katkı sağlamıştır. 1962 yılında profesör olmuş ve aynı yıl İTÜ Makine Fakültesi Dekanlığına seçilmiştir.

İTÜ’ye büyük katkısı oldu

1964 yılında Denizcilik Bankası TAP Yönetim Kurulu'na seçilmiş ve üniversiteden görevli olarak 6 yıl bu görevi üstlenmiştir. 1970 yılında İTÜ'de kurulan Gemi İnşaatı Fakültesi'nin kurucu dekanı olmuş, 10 yıl süren bu görevinde fakültenin kurulması ve kurumsallaşmasına büyük katkı sağlamıştır.

1978 yılında kurulan International Maritime Association of East Mediterranean Countries (IMAEM) adlı kuruluşun kurucusu olarak 11 yıl boyunca 2. başkanlığını yapmış ve ülkemizde gemi inşaatı dalında düzenlenen ilk Uluslararası Teknik Kongre'nin organizasyonu yürütmüştür. Meslek hayatı boyunca dizaynını yaptığı gemiler, yatlar ve motorbotların çoğu inşa edilmiştir. Projeleri arasında IMO kurallarına uygun ve CE sertifikalı olan ‘can filikaları’ ve ‘kurtarma botları’ndan yaklaşık 250 tekne inşaatı tamamlanmış ve bunların %60'ı ihraç edilmiştir.

Prof. Dr. Özalp'in akademik çalışmaları konstrüksiyon, dizayn ve gemi sanayinin gelişmesi üzerine olmuştur. Ülkemizde çok sayıda mühendisin ve üniversitede bilim insanlarının yetişmesine katkıda bulunmuş olan Prof. Dr. Teoman Özalp'in teknik anlamda makalelerinin sayısı yüzü aşkındır. Beşi ders kitabı olmak üzere dokuz adet kitabı yayınlanmıştır. Yabancı ülkelerden ve Türkiye'den çeşitli alanlarda birçok ödül almıştır. 

Bu haber toplam 14753 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum