1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Prof. Dr. Teoman Özalp vefat etti
Prof. Dr. Teoman Özalp vefat etti

Prof. Dr. Teoman Özalp vefat etti

Eski DTO Yönetim Kurulu üyesi Alp Özalp ve eski Meslek Komite Başkanı Mete Özalp'in babaları Prof. Dr. Teoman Özalp vefat etti.

A+A-

Prof. Dr. Teoman Özalp'in cenazesi 20 Ocak 2017 Cuma günü saat 11'de İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla Kampüsü'nde yapılacak törenin ardından öğle namazına müteakiben Teşvikiye Camii'nden kaldırılıp Edirne Kapı Şehitliği'ndeki aile kabristanına defnedilecek. 

Vira Yayın Grubu olarak merhum Prof. Dr. Teoman Özalp'e Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve denizcilik camiasına başsağlığı diliyoruz.

Prof. Dr. Teoman Özalp kimdir?

1925 yılında Ankara'da doğmuştur. Cumhuriyetin kurucularından, Asker ve Devlet Adamı Orgeneral Kazım Özalp'in oğludur. Lise'yi Ankara Maarif Koleji'nde tamamlamıştır. İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi Gemi İnşaatı Bölümü'nden 1948'de sınıfta en yüksek not ortalamasını tutturarak mezun olmuş ve aynı yıl fakültede asistan olarak çalışmaya başlamıştır.

1950-51'de askerliği süresinde Gölcük ve Taşkızak Tersaneleri'nde çalışmıştır. 1952'de üniversiteden görevli olarak Almanya'ya gitmiş, Hamburg Gemi Deney Havuzunda (HSVA) araştırma mühendisi olarak ve Deutch Werf Tersanesi'nde Dizayn ve Konstrüksiyon Mühendisi (Dipl. Ing) olarak 1 yıl çalışmıştır. 1954'de Eylemli Doçent olmuştur. 1957-58 yıllarında üniversiteden görevli olarak ayrılıp Almanya'da Blohm und Voss Tersanesi'nde Dizayn ve Konstrüksiyon Mühendisi (Dipl. Ing) çalışmıştır.

1956-71 yılları arasında TMMOB Gemi Mühendisleri Odası yönetim kurulunda (6 yıl Oda Başkanı'da olarak) görev almıştır. 1962 yılında Türk Loydu'nun kuruluşuna katılmış ve ilk Teknik Komite'nin Başkanı olmuştur. 1978 yılında Türk Loydu Başkan'lığına seçilmiş ve 1995'e kadar 17 yıllık başkanlık görevi süresince Loydun, ülkemizde hizmet veren benzer yabancı kuruluşlar düzeyine gelmesine ve yabancı ülkelerde tanınmasına katkı sağlamıştır. 1962 yılında Profesör olmuş ve aynı yıl İTÜ Makine Fakültesi Dekanlığına seçilmiştir.

1964 yılında Denizcilik Bankası TAP Yönetim Kurulu'na seçilmiş ve üniversiteden görevli olarak 6 yıl bu görevi üstlenmiştir. 1970 yılında İTÜ'de kurulan Gemi İnşaatı Fakültesi'nin Kurucu Dekanı olmuş, 10 yıl süren bu görevinde Fakülte'nin kurulması ve kurumsallaşmasına büyük katkı sağlamıştır.

1978 yılında kurulan International Maritime Association of East Mediterranean Countries - IMAEM adlı kuruluşun kurucusu olarak 11 yıl boyunca 2. Başkanlığını yapmış ve ülkemizde Gemi İnşaatı dalında düzenlenen ilk Uluslararası Teknik Kongre'nin organizasyonu yürütmüştür. Meslek hayatı boyunca dizaynını yaptığı gemiler, yatlar ve motorbotların çoğu inşa edilmiştir. Projeleri arasında IMO kurallarına uygun ve CE sertifikalı olan Can Filikaları ve Kurtarma Botları yaklaşık 250 tekne işaatı tamamlanmış ve bunların %60'ı ihraç edilmiştir.

Prof. Dr. Özalp'in akademik çalışmaları konstrüksiyon, dizayn ve gemi sanayinin gelişmesi üzerine olmuştur. Ülkemizde çok sayıda mühendisin ve üniversitede bilim adamlarının yetişmesine katkıda bulunmuş olan Prof. Dr. Teoman Özalp'in teknik anlamda makalelerinin sayısı 100'ü aşkındır. 5'i ders kitabı olmak üzere 9 adet kitabı yayınlanmıştır. Yabancı ülkelerden ve Türkiye'den çeşitli alanlarda ödül sahibidir.İngilizce, Fransızca ve Almanca bilmektedir.

ViraHaber.com | Özel Haber

Bu haber toplam 12800 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum