1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Putin, Ukrayna'nın Kırım’daki askeri araçları iade edecek
Putin, Ukrayna'nın Kırım’daki askeri araçları iade edecek

Putin, Ukrayna'nın Kırım’daki askeri araçları iade edecek

Rusya Devlet Başkanı Putin Putin, “Ukrayna teçhizatını teslim etme sürecini devam ettirerek Kırım’daki Ukrayna askeri gemilerini, uçaklarını, zırhlı araçlarını iade etmeye hazırız” dedi.

A+A-

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Ukrayna’nın Rus işgali altındaki Kırım’da kalan askeri araçlarını iade etmeye hazır olduğunu söyledi.

Dün Moskova’da basın mensupları ile bir araya gelen Putin, “Ukrayna teçhizatını teslim etme sürecini devam ettirerek Kırım’daki Ukrayna askeri gemilerini, uçaklarını, zırhlı araçlarını iade etmeye hazırız” dedi.

Bununla birlikte Vladimir Putin, yarımadada bulunan onlarca “gemi ve askeri uçağın” çok kötü durumda olduğunu belirtti. Putin, araçların bu durumda olmasında Rusya’nın suçu olmadığını iddia etti.

Putin konuyla ilgili olarak, “Ukrayna askerlerinin gelerek gemileri götürmesinin daha iyi olacağını düşünüyorum. Biz gemilerin Odesa’ya sevk edilmesi için yardımcı olmaya hazırız” iddiasını ileri sürdü.

Yarımadada büyük miktarda Ukrayna mühimmatının da olduğunu ama Rus askeri uzmanlarının verilerine göre mühimmatın sevk edilemeyecek durumda olduğunu, bulundukları yerde imha edilebileceklerini söyleyen Putin, “Söz konusu mühimmatın yok edilmesine katılmaları için Ukraynalı askerleri davet etmeye hazırız” diye kaydetti.

Kırım’ın 2014 yılında Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra Rusya, ele geçirdiği askeri araçları Ukrayna’ya iade etmeye başladı. Ama Donbas’ta çatışmaların başlamasından sonra bu süreç durduruldu.

15 Nisan 2014 tarihinde dönemin Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Anatoliy Antonov, Rusya Savunma Bakanlığı’nın Kırım’daki silah ve askeri araçların Ukrayna’ya iadesini askıya aldığını açıkladı. Bu döneme kadar Ukrayna’ya 8 helikopter ve 3 askeri gemi dahil olmak üzere 389 askeri araç iade edildi. 5 Temmuz 2014 tarihinde Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Kırım’daki silahlar ve askeri araçlarını Ukrayna’ya iadesini “Ukrayna kuvvetlerinin askeri eylemleri durdurana dek” durdurduğunu iddia etti.

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da, “Konstantin Olşanskiy” isimli büyük çıkartma gemisi, Slavutiç yönetim gemisi, Ternopol ve Lutsk isimli denizaltı savunma gemileri, Çerkassı ve Çernigov mayın tarama gemileri, büyük denizaltı Zaporijya, kurtarma gemisi Kremenets ve diğerleri olmak üzere 11 askeri gemi dahil Ukrayna’ya ait 17 geminin işgalcilerin elinde kaldığı belirtildi.

Vira Haber

Bu haber toplam 5417 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.