1. HABERLER

  2. SERBEST KÜRSÜ

  3. ‘Robot Kuğu’lar su kirliliğinin hizmetinde
‘Robot Kuğu’lar su kirliliğinin hizmetinde

‘Robot Kuğu’lar su kirliliğinin hizmetinde

Singapur Ulusal Üniversitesi‘ndeki bir grup araştırmacı, akıllı ve kendi kendine yüzebilen bir robot kuğu geliştirdi. Robot kuğular, su kirliliğiyle mücadele amaçlı kullanılacak.

A+A-

Çoğu kişi tarafından hobi amaçla kullanılan insansız hava araçları drone’lar,  fotoğrafçılık ve arama kurtarma başta olmak üzere hayatın birçok alanında da insanoğlunun işini kolaylaştırmayı başarıyor. Singapur’da geliştirilen kuğu şeklindeki yüzebilen drone’lar ise bunun en son örneği oldu.

Singapur Ulusal Üniversitesi‘ndeki bir grup araştırmacı, akıllı ve kendi kendine yüzebilen bir robot kuğu geliştirdi. Bu  akıllı robota İngilizce’de Akıllı Su Değerlendirme Ağı anlamına gelen “Smart Water Assessment Network” kelimesinin baş harflerinden oluşan SWAN adı verildi.

Su kirliliğiyle mücadelede kolaylık sağlayacak

Kuğu şeklindeki robotlar Singapur’da su kirliliğinin yüksek olduğu havzalarda yüzecek ve su numunelerini toplayıp kirlilik, içilebilirlik ve ısı gibi kriterleri değerlendirmede kolaylık sağlayacak. Böylece araştırmacıların tekne kullanmasına gerek kalmamış olacak. Üstelik robot kuğular, su kirliliğiyle mücadele etmede kullanılabilecek çok ucuz ve hızlı da bir yöntem.

 Gerçek zamanlı veri aktarımı mümkün

Robot kuğunun teknik özellikleri hakkında da bilgiler verildi. Buna göre robot kuğular duruma göre uzaktan kumanda edilebiliyor. Bunun dışında bilgisayar ortamında belirlenen bir rotayı izleyen kuğuların su numuneleri üzerinde yaptığı tetkikler, anlık olarak araştırmacılar tarafından görüntülenebiliyor. Yani robot kuğular internet üzerinden hızlı verim aktarımı sağlayabiliyor.

Vira Haber

Bu haber toplam 9177 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.