1. HABERLER

  2. DENİZ KAZALARI

  3. Römorkör faciasında dalga iddiası
Römorkör faciasında dalga iddiası

Römorkör faciasında dalga iddiası

TCG Değirmendere römorkörü faciasıyla ilgili soruşturma askeri savcılık tarafından sürdürülüyor. Facianın, o sırada denize indirilmek istenen mayın gemisinin oluşturduğu dalga sonucu meydana geldiği iddia edildi.

A+A-

İzmir'de, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait Alaybey Tersanesi'nde bakımda olan ve 10 askerin şehit olmasına neden olan TCG Değirmendere römorkörü faciasıyla ilgili soruşturma askeri savcılık tarafından sürdürülüyor. Facianın, o sırada denize indirilmek istenen mayın gemisinin oluşturduğu dalga sonucu meydana geldiği iddia edildi.

Karşıyaka Alaybey Askeri Tersanesi'nde, 23 Aralık 2013'te meydana gelen faciada, Mersin bölgesinde görevli donanmaya bağlı Değirmendere Römorkörü, bakımının ardından denize indirilirken Y128 numaralı havuzda yan yattı. Kazada, Astsubay Başçavuş Veysel Gündoğdu, erler Süleyman Mert Paşalı, Fehmi Kocaman, Alican Bülbül, Semih Sözen, Serdar Baloğlu, Rıdvan Çöpçü, Yavuz Arslan, işçiler Cafer Kırbaş ve Ercan Biçer şehit düştü.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, İzmir Tersanesi'nde havuzda bakımda olan TCG Değirmendere römorkörünün dalış esnasında henüz bilinmeyen bir sebeple sağ tarafa yan yatmak suretiyle alabora olduğu ve olayla ilgili soruşturma başlatıldığı açıklandı.

Mayın tarama gemisi havuzun balansını bozdu iddiası

İzmir'deki Alaybey Askeri Tersanesi'nde, denize indirilirken yan yatıp alabora olan Değirmendere römorkörü faciasından sonra havuzlama mühendisi Ö.U. tutuklanarak cezaevine gönderildi. Kazayla ilgili askeri savcının başlattığı soruşturma kapsamında ifade veren Ö.U ile havuzdan sorumluların ifadesi alındı. Değirmendere römorku ile birlikte aynı havuzda bulunan ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na hizmet veren mayın tarama gemisinin denize indirilme işlemi sırasında dalga oluşturduğu, havuzun balans ayarını bozduğu, kazanın da bu yüzden meydana gelmiş olabileceği yönünde ifade verdikleri iddia edildi. Askeri savcı, bilirkişilerden gelecek raporları değerlendirdikten sonra iddianameyi tamamlayacak.

İncelemeler sürüyor

Türkiye'yi yasa boğan kazanın ardından İstanbul ve Gölcük tersanelerinden gelen aralarında sivil ve askeri mühendislerin bulunduğu bilirkişilerden oluşan ekipler incelemelerini büyük ölçüde tamamladı. Mühendislerin, geminin iç bölümlerinde inceleme yaptıktan sonra hazırlayacakları raporları askeri savcıya verecekleri belirtildi.

Öte yandan, İzmir Tersanesi'nde yan yatan römorkörün kaldırılması için gönderilen yüzer vincin bir süreden beri aynı tersanede bakım için sırada beklediği iddialar arasında yer aldı.

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 968 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.