1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Rotterdam Limanı’nda ‘Kömüre Veda’
Rotterdam Limanı’nda ‘Kömüre Veda’

Rotterdam Limanı’nda ‘Kömüre Veda’

Sivil toplum kuruluşları, Avrupa'nın uluslararası kömür sevkiyatının merkezi Rotterdam Limanı'nın kömürden çıkış politikası hazırlaması için çağrıda bulundu.

A+A-

Kömürün Ötesinde Avrupa (Europe Beyond Coal) girişiminin de dahil olduğu birçok sivil toplum kuruluşu, Rotterdam Valisi Ahmed Aboutaleb, Rotterdam Limanı Müdürü Allard Castelein ve Rotterdam Belediye Meclisi'ne uluslararası kömür sevkiyatını durdurmaları için çağrıda bulundu.

Geçtiğimiz Kasım ayında, Rotterdam Limanı'nda Paris İklim Anlaşması'nın gerektirdiği hızda bir kömürden çıkış politikasını işaret eden önerge belediye meclisi tarafından kabul edilmişti. Ancak o tarihten beri gözle görülür bir adım atılmadı.

Kömürün Ötesinde Avrupa, Greenpeace Hollanda ve Almanya İklim İttifakı (Climate Alliance Germany) beraber hazırladıkları duyuruda şöyle dedi: "Bu mektubumuzla, Rotterdam belediye meclisinin kömür sevkiyatlarını durdurma yolundaki çabalarını destekliyor; valiyi, belediye meclisi başkanını ve liman müdürünü belediye meclisiyle birlikte limanı kömürsüz bir geleceğe hazırlamaya çağırıyoruz. Rotterdam'daki kömür sevkiyatını durdurmak Avrupa ve özellikle Almanya'daki kömür kullanımını sonlandırmak için çok önemli bir adım. Ayrıca Hollanda hükümetinin 2030'a kadar kömürden tamamen vazgeçmeyi öngören politikasıyla da tutarlı. Bu adım kömürün tedarik zinciri boyunca sebep olduğu kömür tozu gibi zararlı hava kirleticilerini de ortadan kaldıracağı gibi, sağlık ve iklim değişikliği gibi konularda da iyileşmeye katkı sunacak".

Greenpeace Hollanda'dan Willem Wiskerke "Rotterdam Limanı Müdürü Allard Castelein, limanın Paris Anlaşması'nı benimsediğine ve Paris'e uyum sağlamayan şirketlerin bir geleceği olmayacağına dair açıklama yapmayı seviyor ama sözler ancak davranışa dönüştüğünde anlam kazanır. İşte şimdi bu dediklerini gerçekleştirme, yani kömürü bu limandan çıkarma zamanı" dedi.

Almanya İklim İttifakı Kampanya Direktörü Stefanie Langkamp, "Yeni bir araştırma bir kez daha Almanya'da ezici bir çoğunluğun kömürden çıkış politikası istediğini ortaya koydu ancak yeni hükümet ayak sürümeye devam ediyor. Kömürün sonu geliyor; kömür arama, taşıma ve yakmayı sonlandırmak için kararlı adımlar atmak düşük karbonlu bir geleceğe geçiş için tek çare. Paris Anlaşması'nın hedeflerine ulaşmak için kömürden vazgeçmek zorundayız, Rotterdam limanındaki kömür sevkiyatını sonlandırmak Almanya'ya kömürsüz bir geleceğe giden yolda hızlanması gerektiğine dair önemli bir işaret olacak" dedi.

Vira Haber

Bu haber toplam 12111 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.