1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Rumların petrol arama çalışmaları Akdeniz'de tansiyonu yükseltiyor
Rumların petrol arama çalışmaları Akdeniz'de tansiyonu yükseltiyor

Rumların petrol arama çalışmaları Akdeniz'de tansiyonu yükseltiyor

Rumların, petrol ve doğal gaz arama çalışması bölgede yaşanan krizi tetikledi.

A+A-

Rumların İsrail’le birlikte doğal gaz ve petrol aramalarına başlaması bölgede tansiyonu tırmandırdı. Genelkurmay Başkanlığı’nın Türk savaş gemilerinin Bahama bayraklı SAIPEM-10000 isimli platform gemisini takip altında tuttuğunu açıklamasının ardından Rumlar, Kıbrıs müzakerelerinden çekildiklerini açıkladı. Yunanistan da Türkiye’ye nota verdi.

Bu gelişmeler yaşanırken, Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi Kyriakos Loukakis Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Loukakis, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Muhtar Gün ile bir araya geldi.  Loukakis’e, komşu Yunanistan’ın, bir garantör ülke olarak, gecikmeksizin Güney Kıbrıs Rum yönetimini çözüme teşvik amacıyla çaba sarf etmesinini beklendiği iletildi. Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Türkiye’nin doğal gaz araması yapılan bölgeye savaş gemilerini göndermesi nedeniyle müzakere sürecinden çekildiğini açıklamıştı. Rum lideri Anastasiadis, Parti Başkanları Zirvesi’nin ardından yaptığı açıklamada, Rum tarafının müzakerecisi Andreas Mavroyannis ve müzakere heyetiyle görüşmelerden çekilme kararı alındığını bildirmişti. 

Zorla masaya oturtmayız

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras’ın Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak kendisine Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Büyükelçi Anastasios Mitsialis tarafından protesto notası verildiğini belirtmişti. Açıklamada, “Türkiye’nin, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne (Güney Kıbrıs Rum Kesimi) ait Münhasır Ekonomik Bölge içinde Türk araştırma gemisi Barbaros’un inceleme yapması yönünde yayımladığı yasa dışı seyir duyurusu (NAVTEX) ve Türkiye’nin girişimleriyle bölgede gerginlik yaratmakla ilgili bir protesto notası verildi” denilmişti. Bu arada, Güney Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan Simerini gazetesi, Rum Milli Muhafız Ordusu ile Rum Savunma Bakanlığı’nın teyakkuzda olduğunu ve kriz masası oluşturduklarını yazdı. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in müzakere sürecini askıya alma kararıyla ilgili “Masaya gelirlerse görüşmeleri sürdürürüz ama gelmezlerse zorla da masaya oturtma niyetinde değiliz” ifadesini kullandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 906 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.