1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Rus gazı için alternatif boru hattı
Rus gazı için alternatif boru hattı

Rus gazı için alternatif boru hattı

Rusya, Bulgaristan üzerinden Avrupa'ya gaz göndereceği Güney Akım'dan vazgeçtiğini açıkladı. Yeni projeyle Avrupa'ya gaz Türkiye üzerinden gönderilecek.

A+A-

Rus Enerji şirketi Gazprom Üstyöneticisi (CEO) Aleksey Miller, Türkiye'de 63 milyar metreküp kapasiteli yeni bir boru hattı inşa edileceğini bildirdi.

Miller, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Güney Akım projesinden vazgeçildiğini belirtmesinin ardından, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de yeni bir doğalgaz boru hattı inşa edileceğini kaydetti.

Yeni doğalgaz boru hattının 63 milyar metreküp kapasitesinde olacağını bildiren Miller, 14 milyar metreküpünün Ukrayna'dan gelen transit gazı ikame edeceği ifade etti.

Yunan sınırında dağıtım merkezi

Miller, Türkiye'ye gelecek yeni boru hattının Yunanistan sınırında oluşturulacak dağıtım merkezine (hub) yaklaşık 50 milyar metreküp doğalgaz getirilmesine olanak sağlayacağını belirtti.

Yeni doğalgaz boru hattının başlangıç noktasının daha önce Güney Akım için planlanan Russkaya kompresör istasyonu olacağını aktaran Miller, Gazprom'un, Türkiye'ye yönelik boru hattının inşası için Rusya'da yeni bir hukuki teşekkül oluşturacağını bildirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ortak basın toplantısında, Yunanistan sınırında enerji merkezi kurmak için Türkiye ile bir ön mutabakat imzaladıklarını açıklamıştı.

'Hattın bitiş noktası Türkiye'

Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Güney akımın geldiği nokta, Türkiye'nin müzakere ve öngörü başarısıdır" dedi. Yıldız, Rusya Devlet Başkanı Putin’in Güney Akım projesinin devam etmeyeceğini açıklamasının ardından, Türkiye’nin coğrafyasından kaynaklanan avantajları geliştirdiği projeleri uygulayacağını söyledi. Yıldız Güney Akım'ın Avrupa ülkelerine 61 milyar metreküpün üzerindeki bir gazı aktaramayacak olmasının açıklanmasının önceki günkü ziyareti daha önemli hale getirdiğini vurguladı.

Konuyla ilgili Mavi Akım’dan örnek veren Yıldız, Mavi Akım’ın başlangıç noktasının Rusya, bitiş noktasının ise Türkiye olduğunu, Güney Akım’la ilgili yeni projenin de böyle bir hedef içerdiğini ifade etti.

'Takvim için erken'

Yıldız bu konuda şu açıklamayı yaptı: “BOTAŞ'ın ne tür katkılar koyacağı üzerinde herhangi bir görüşme yapmadık, güzergahın son kısımlarında bir değişiklik olacağı öngörülüyor. Proje önümüzdeki siyasi gelişmelerle beraber ne tür ayrıcalıklar oluşturacak, bunu hep beraber izleyeceğiz. Bu uluslararası siyasetten arındırılamayacak kadar büyük bir projedir.
TANAP bizim ortak olduğumuz ve Azerbaycan ile birlikte yürüttüğümüz çok önemli bir projedir. Hem Şahdeniz'de gazın çıktığı yerde hem de TANAP'ta ortağız. TANAP'ın böyle bir projeden zarar görmesi söz konusu olmaz.

Biz Güney Akım'da şu anda ortak değiliz. İleride ne olur bilmem ama Güney Akım'a ortak olan AB üyesi ülkelerin firmaları var. AB ülkelerinin yürüttüğü firmaların yaptırımları varken firmaların bunun içinde bulunmasını doğru okumamız lazım.”

Taner Yıldız, Güney Akım’ın takvimi içinse, bunları konuşmanın erken olduğunu, müzakereler sonunda belirleneceğini açıkladı. 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1014 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.