1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Rus turistler hususunda sıkıntı büyük
Rus turistler hususunda sıkıntı büyük

Rus turistler hususunda sıkıntı büyük

İMEAK DTO 46 No’lu Meslek Komitesi Üyesi Bülent Genç, "Türkiye’ye 4.3 milyon Rus turist geldi, bunların 3.5 milyonu ise Antalya’yı tercih etti. Bu turistlerin gelecek sene gelmemesi bekleniyor" dedi.

A+A-

Yaşar ÖZER / Vira Haber

Bülent Genç, İMEAK DTO Aralık ayı olağan meclis toplantısında, Türkiye-Rusya krizinin Türk turizmine etkileri ve çözüm önerileriyle ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

Rusya parlamentosunda Türk sahipli firmalara yapılacak olan şirket bazlı yaptırımların konuşulduğunu söyleyen Genç, şöyle konuştu: "Rusya'nın en büyük Türk operatörleri Türk sahipli, dört tane ana acente var. Bunlar Türkiye'ye yılda bir milyona yakın müşteri gönderen firmalar. Şu sıralarda onlara karşı yapılacak olan yaptırımlar da konuşuluyor. Şu anda Rusya'da reytingi en yüksek TV kanallarından biri Türkiye'ye en çok müşteri gönderen firmanın IŞİD'i desteklediğini söyleyerek propaganda yapıyor. Rus sahipli bir firma çıkıyor, Türk sahipli firmaları damping suçlamasıyla Rus rekabet kuruluna veriyor. Ben açıkçası seneye sıfır bekliyorum bu yüzden."

"Rus turistleri başka ülkelerden ikame edemeyiz"


Türkiye’nin dışarıda karışık bir ülke imajına sahip olduğu için Orta Avrupa’dan da turist gelmesinin zor olacağını kaydeden Genç, kaybedilecek Rus turistlerin başka ülkelerin turistleriyle de ikame edilemeyeceğini söyledi. "Fiyatlar düştü, daha da düşeceği öngörülüyor" diyen Genç, "Ruslar her segmentte geliyorlar. O yüzden bu açığı kapatmamız için başka ülkelerden 3 milyon değil 6 milyon insan gelmesi lazım. Yüz Orta Avrupalı ile 100 Rus arasında yüzde 50 civarında oda satış farlılığı var. Bir Rus turist günlük ortalama 70 ile 90 dolar arasında harcama yapıyor. Geldiği zaman otelde fazla kalmıyor. Çoğunlukla dışarıda oluyor ve turlara katılıyor. Batı pazarında ise alışveriş yarı yarıya düşüyor. Bir Rus turistin alışveriş getirisini bir Almanla ikame etmeye kalkacaksanız iki katı Alman turist getirmeniz lazım. Orta Avrupa pazarından gelecekse üç katını getirmeniz lazım" diye konuştu.

"Ne yapabiliriz hususunda bir kaç isteğimiz var"

Seneye kaç liralara çalışacaklarının belli olmadığını ve birçok işletmecinin otelleri açmamayı düşündüğünü belirten Genç, "Ne yapabiliriz hususunda bir kaç isteğimiz var" dedi. "Hepimiz kredi zincirindeyiz. Müşteri gelmiyor, kapatalım bekleyelim diyemiyorsunuz. Bir akış lazım" diyen Genç, sözlerini şöyle noktaladı: "Sabit söz verdiğimiz ödemelerimiz var 2-3 yıllık. Bunlarda bir erteleme talebimiz var. Nasıl bir erteleme yapılabilir? Kaynak arayacağız. Turizm Bakanlığı ve ya TOBB nezdinde de siz büyüklerimizin yol göstermesiyle destek bekleyeceğiz."

ViraHaber.com


Bu haber toplam 1894 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.