1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Rusların Türklere yaptırımları artarak devam ediyor
Rusların Türklere yaptırımları artarak devam ediyor

Rusların Türklere yaptırımları artarak devam ediyor

Rus yetkililerin "belge baskısı" yaptığı Türk denizcileri, Rusya'da kamu hizmeti yapmak ve hapis cezası ile tehdit ediliyor. Bir ihbar Rusya ile yaşanan krizin ne boyuta geldiğini gözler önün seriyor. İhbarı yapanlar bir gemi dolusu Türk de

A+A-

Türkiye’nin sınır ihlali yapan Rus uçağını angajman kuralları çerçevesinde düşürdüğünü açıklamasının ardından başlayan kriz denizde de yaşanıyor. Türkiye’den meyve sebze alınmayacağını açıklayan Rus yönetimi ardından ticareti durdurma noktasına getirdi. Hatta Rusya’da Türk ürünlerinin satışını engellemek için bir ihbar hattı bile kuruldu. Ticarette sancılı bir süreç yaşanırken bu kez Türk denizcilerden gelen bir ihbar ile karadan denize taşındı.

Denizcilere kamu hizmeti cezası

Sözcü WhatsApp Hattı’na sorunlarını bildiren Türk denizciler dikkat çeken bir iddiayı dile getiriyor. İddiaya göre Türk denizcilerin “Gemi Adamı” belgeleri Rus makamları tarafından geçerli sayılmıyor. Aynı belgeler ile daha önce defalarca Rusya’ya girdiklerini belirtilen denizciler aksi halde kamu cezası ve hapis ile tehdit ediliyor.

Zorla belge imzalattılar

İhbarı yapan denizcilere Rus makamlar bir belge imzalattı. Belgeye göre Türk denizciler bir daha Rus karasularında görüldüğü takdirde önce ceza olarak kamu hizmetinde çalıştırılacak sonra da “deport” yani sınırdışı edilecek. Üstelik denizciler bu kuralın tek bir limanda değil Rusya’daki Novorossiysk, Tuapse ve gelendzhik limanlarında da uygulandığını belirtiyor.

Rusya'nın gerekçesi

Türk gemicilerin iddiası ise şöyle “Daha önce 48 sayfadan oluşan Türk ‘gemi adamı’ liman cüzdanlarının yenilenerek 60 sayfaya çıkarıldı. 60 sayfalık Gemi Adamı liman cüzdanı onlarda kayıtlı olmadığı için Türk Dışişlerinden Rus Dışişlerine de krizden dolayı bilgi gitmediği için belgelerimiz Rusya hükümeti tarafından geçersiz sayılıyor. Bunun üzerine bizlere bir daha Rusya’ya girmememizi ve girdiğimiz taktirde önce kamu hizmetinde çalıştırılacağımızı sonra da deport edileceğimizi beyan ettiler.”



ViraHaber.com

Bu haber toplam 1779 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.