1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Rusya, Azak'taki Ukrayna limanlarını kapattı
Rusya, Azak'taki Ukrayna limanlarını kapattı

Rusya, Azak'taki Ukrayna limanlarını kapattı

Rusya, pazar günü Ukrayna'ya ait üç gemiye el koymasının ardından Azak Denizi kıyısında bu ülkeye ait iki limana giriş çıkışları durdurdu.

A+A-

Ukrayna altyapı bakanı Volodymyr Omelyan, ülkesinin Azak Denizi kıyısındaki iki limanının, hiçbir teknenin giriş çıkışına izin vermeyen Rus gemileri tarafından fiilen kapatıldığını söyledi.

Facebook üzerinden bilgi veren bakan, 35 teknenin limanlara giriş-çıkışının engellendiğini ve sadece Azak  Denizi'ndeki Rus limanlarına erişimin açık olduğunu bildirdi.

Omelyan, "Hedef basit. Rusya, Azak Denizi'ndeki Ukrayna limanlarına abluka uygulayarak Ukrayna'yı kendi bölgesinden atmayı tasarlıyor. Bu bölge ilgili bütün uluslararası yasalara göre bize aittir" dedi.

Omelyan, dördü Berdyansk, 14'ü de Mariupol limanlarına gidecek 18 geminin Azak Denizi girişinde bekletildiklerini ve Azak Denizi'nden çıkmak için de dokuz gemilik bir sıra olduğunu belirtti. Ayrıca sekiz gemi de limanlarda rıhtımda bekletiliyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel bugün yaptığı bir açıklamada, "Mariupol limanının Azak Denizi'ne çıkışının kapatılmamasını sağlamalıyız" dedi.

Azak Denizi limanlarından genellikle tahıl ve çelik sevk ediliyor.

 Rusya 2014 yılında ilhak ettiği Kırım Yarımadası yakınında seyreden üç Ukrayna gemisine pazar günü el koymuş ve mürettebatını tutuklamıştı.

Son yaşananlar, Moskova'dan destek alan Ukraynalı ayrılıkçıların 2015 yılında ülkenin doğusunda Donbass bölgesinde ayaklanmalarının yol açtığı ve 10 binden fazla insanın öldüğü çatışmalardan bu yana iki ülkenin yaşadığı en büyük gerilim.

Vira Haber

 

Bu haber toplam 4943 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.