1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. “Rusya'nın sindirmek istediği Türkiye değil”
“Rusya'nın sindirmek istediği Türkiye değil”

“Rusya'nın sindirmek istediği Türkiye değil”

Deniz Vank, Boğaz geçişi boyunca omzunda atış pozisyonunda füze taşıyan askeri, siyaset bilimi açısından Vira Haber'e değerlendirdi.

A+A-

Elif MUTLU - Vira Haber

Deniz Vank, Boğaz geçişi boyunca omzunda atış pozisyonunda füze taşıyan askeri, siyaset bilimi açısından Vira Dergisi’ne değerlendirdi ve “Rus Hükümeti’nin muhatabı Türkiye değildi,” dedi. Bakın asıl muhatap kim?

Rusya ile yaşanan uçak krizinden sonra 4 Aralık Cuma günü İstanbul Boğazı'nda Caesar Kunikov adlı bir Rus savaş gemisi “geçiş” yaptı. Bu geçiş boyunca gemide bulunan bir askerin omzunda SAM (Surface to Air Missile - Karadan Havaya Füze) olarak adlandırılan füzeyi atış pozisyonunda taşıması büyük tepki yarattı.

Omuzdan alçak irtifadaki uçak veya helikoptere atılarak kullanılan bu güdümlü Rus yapımı silahı taşıyan asker, Türk yetkililer tarafından “Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin ihlali ve açık bir tahrik unsuru” olarak değerlendirildi.

Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırma eski genel müdürü ve Montrö Sözleşmesi uzmanı Deniz Vank ise duruma başka bir yorum getirdi. Vira Dergisi’ne açıklamada bulunan Vank, “Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nde savaş gemilerini savaşta, barışta ve Türkiye’nin kendini savaş tehdidi altında hissettiği durumlarda geçişini düzenleyen usuller açıkça belirtilmiştir. Bu usuller gereğince Rus savaş gemisinin, hatta omzunda füze taşıyan askerin Boğaz’dan geçişinde bir aykırılık yoktur. Evet bu bir provokatif güç gösterisidir ama muhatabı Türkiye değildir,” dedi.

Muhatabı Rus halkının kendisi

Deniz Vank, gündelik hayatta sebze ve meyve temin etmekte büyük sıkıntı yaşayan Rus halkının, bu yüzden Rus Hükümeti’ni suçladığını ve bu sıkıntının uçak krizi sonrası Türkiye’ye karşı alınan kararlardan kaynaklandığını düşündüğünü belirtti. Vank sözlerini şöyle sürdürdü: “Rusya bu hareketiyle halkına; ‘Biz güçlüyüz, sizin ihtiyaçlarınızı karşılayacak güçteyiz. Gerekirse İstanbul Boğazı’ndan silahlı gemi bile geçiririz’ diyerek bir sindirme politikası yürütüyor. Bu siyaset bilimi açısından böyle okunmalıdır,” dedi.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 5299 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.