Amazonlar diyarı Giresun Adası (Aretias)

Dünyaca ünlü ‘Zamanda Yolculuk’ konseptinin de (Bridging Ages) üyesi olan Giresun Adası'nın tarih, mitoloji ve doğal hayatla harmanlanmış öyküsü sizlerin ziyaretini bekliyor.

Herkül’ün ‘altın postu’ aramak için geldiği, Yunanlıların ‘Hz. Yusuf heykelini’ aramak için seferler düzenlediği ve ‘Amazon Savaşçı Kadınlarının’ erkeklerden uzak bir dünya kurarak yaşadığı rivayet edilen Giresun Adası’nda Türkiye’nin ilk mitolojik ‘zamanda yolculuk’ turizmi gerçekleştiriliyor. İşte Giresun Adası'nın ilginç hikâyesi...

Mitolojik hikayeleriyle ünlü 2nci derece Doğal ve Arkeolojik SİT Alanı olan Giresun Adasında tarihine ışık tutmak amacıyla, 2011 yılında başlatılan ve 2 yıl aradan sonra yeniden devam edilen arkeolojik kazı çalışmalarında insan iskeletleri, kilise kalıntıları, sikke, fresk, tapınak, şarap fıçıları ve tarihi kalıntılar bulundu.

Giresun Adası, Karadeniz'de bulunan iki adadan biridir. Giresun Adası kıyıdan 1.6 km açıkta olup, 40.000 metrekare alana sahiptir. Adada özellikle Akdeniz defnesi ve Yalancı Akasya başta olmak üzere 71 tür doğal otsu ve odunsu bitki türü bulunmaktadır.

Sonradan 10 adet ağaç türü daha ilave edilmiştir. Karadeniz'de Karabatak ve martıların doğal olarak ürediği ada aynı zamanda göçmen kuşların uğrak ve dinlenme yeridir"

Hakkında birçok efsaneler anlatılan, Amozanların ve birçok kavmin yaşadığı adada mitolojik çağlara ait birçok kalıntı bulunmaktadır.

Amazon kadınlarının burada yaşadığına ve mitolojide Kaptan Yason önderliğindeki Argonotlar'ın Herkül ile birlikte altın postu aramak için geldiklerine ve Aretias, Nesos ve Khalkeritis isimleriyle anılan adada M.Ö. 2 bin yılından itibaren yerleşim başladığı sanılıyor.

ALTIN POST EFSANESİ

Giresun Adası, dünya mitolojisinde ve tarihinde Aretias, Areionesos (İlk çağ adı), Nesos, Area, Areos, Chalceritis (Romalıların verdiği ad) adları ile anılmaktadır.

Mitolojide geçen altın post peşindeki Argonotlarla ilgili önemli bir olaya sahne olmuştur. Thabai Kralı Athamanas'ın, Nefele adlı karısından iki erkek çocuğu olur. Sonraki yıllarda ikinci kez evlenen kral çocuklarını kurban ederse ülkesinin kıtlıktan kurtulacağına inandırılır. Bunu öğrenen anneleri Nefele, çocuklarını bulut ve buğuya sararak uçan altın bir posta bindirir ve onları Karadeniz'e doğru gönderir. Çocuklardan biri Çanakkale Boğazı'nda fırtınaya tutularak ölür, diğeri yoluna devam eder ve mitolojik kişilerce Çanakkale Boğazı ile Kafkasya arasında bir yere saklanır.

Herakles döneminde aralarında güç tanrısı Herkül'ün de bulunduğu bir grup yiğit, altın postu ele geçirmek amacıyla Karadeniz'e açılırlar. Bir sürü serüven yaşadıktan sonra şimdiki adıyla Giresun Adası olan 'Aretias Adası'na gelirler. Altın postun burada saklı olduğuna inanmaktadırlar. Ancak adada onları ejderha yapılı kuşlar karşılar. Herkül'ün daha önce Stymphales Gölü çevresinden kovduğu kuşlar buraya yerleşmişlerdir. Kuşlar tüylerini ok gibi fırlatarak saldırıya geçerler. Argonotlar kalkanlarıyla kendilerini korumaya çalışsalar da bir arkadaşlarını yitirmekten kurtulamazlar. Sonunda kuşları öldürür ve altın postu aramaya koyulurlar. Bulamayınca da adayı lanetleyerek ayrılırlar.

Vira Haber

BİLGİSEL Haberleri

Mezarlıklarda Gizlenen Sanat; Gömüt Taşları
Prof. Dr. Hüseyin Nazlıkul'un Son Kitabı "Nöralterapi: Başka Bir Tedavi Mümkün'e Yoğun İlgi
Nazlıkul’dan Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirmek İçin İpuçları