Carettalar yumurtadan çıkıp denize koştu

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Taşucu beldesindeki Göksu deltası alanı içerisinde koruma altına alınan bölgedeki yuvalarından çıkan Caretta Caretta yavruları, denizle buluştu.

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından Doğal Kaynaklar Mühendisliği'ne (DOKAY) ihale edilen Göksu deltasında Tür Habitat İzleme ve Koruma projesi kapsamında yürütülen deniz kaplumbağalarını izleme ve koruma çalışmasıyla koruma altına alınan yuvalardaki Caretta Caretta yavrularının çıkışları başladı.

Yuvalardan çıkan ilk yavrular, çalışmayı yürüten Ordu Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Onur Candan ve 9 kişilik ekibi nezaretinde denize güvenle ulaştı. Candan, yavruların denize ulaşmasının ardından yaptığı açıklamada, koruma altına aldıkları yuvalardan çıkan ilk Caretta Caretta yavrularını denize güvenle ulaştırdıkları için mutlu olduklarını kaydetti.

Bu yıl yaptıkları çalışma kapsamında 200 yuva tespit ettiklerini ifade eden Candan, geçmiş yıllarda 80 ila 120 arasında yuva tespit edildiğini, bu yılki 200 yuvanın ise bugüne kadar tespit edilen en büyük sayı olduğunu belirtti.

Daha önce tespit ettikleri yuvaları gerek sahilde gezen araçlardan gerekse çakallardan korumak amacıyla tel kafesle kapattıklarını vurgulayan Candan, her yuvada ortalama 80 yumurta bulunduğunu ve 60'şar adet çıkış gerçekleşmesinin beklendiğini söyledi.

Yavru çıkışlarının Eylül ayının 15'ine kadar devam edeceğini anlatan Candan, 2011 yılından bu yana yaptıkları çalışmaların 1 Ekim'de tamamlanacağını ve bugüne kadar yaptıkları tüm çalışmalar konusunda detaylı bir rapor hazırlayıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunacaklarını aktardı.

virahaber.com

DENİZ KÜLTÜRÜ Haberleri

Mavi Nefes Projesi İle 2 Yılda Toplam 200 Ton Atık Toplandı
Doğaseverler, Kıyı Kirliliğine Dikkat Çekti
DEKAMER’den ‘Deniz Çayırları Günü’ Paylaşımı
Denizlerde Korkutan Sıcaklık Artışı
Marmaris'te 5 Yılda 500 Bin Ton Atık Toplandı