Deniz ticareti sempozyumu yapıldı

“3. Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu” başarıyla tamamlandı

“3. Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu” 7-8 Nisan 2011 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde gerçekleşti.

Mersin Valiliği himayelerinde, Mersin Deniz Ticaret Odası ve Mersin Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen bilimsel sempozyum, 7 Nisan 2011 Perşembe günü saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Mersin Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Cihat LOKMANOĞLU, Mersin Üniversitesi Rektörü K. Süha AYDIN ve Valimiz Hasan Basri GÜZELOĞLU’nun açılış konuşmaları ile başladı. Sempozyumun açılış töreni Mersin Deniz Ticaret Odası ve Mersin Üniversitesinin tanıtım filmlerinin gösterimi ve Devlet Konservatuvarı Yaylı Çalgılar Dörtlüsü’nün müzik dinletisi ile devam etti. Sempozyumda değerli bilim insanlarının yanısıra, denizcilik konulu yayınlar yapan Vira Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Hakkı ŞEN, Deniz Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Recep CANPOLAT ve deneyimli gazeteci yazar Osman ÖNDEŞ gibi önemli isimler de ağırlandı.

Sempozyumun açılış oturumunda Mehmet GENÇ, Prof.Dr. İdris BOSTAN ve Prof.Dr. Ahmet TABAKOĞLU “İktisat ve Deniz Ticaret Tarihinde Doğu Akdeniz ve Mersin’e Nasıl Yaklaşılmalı?” başlığı altında birer konuşma yaptı. İki gün süren sempozyumun ilk gününde özellikle arkeoloji alanında bildiriler sunuldu ve Doğu Akdeniz’de Antik Çağ’da gerçekleşen deniz ticaretine ilişkin bilgiler aktarıldı.

7 Nisan 2011 Perşembe günü sempozyuma katılan konuklar için Mersin Tenis İhtisas
Spor Kulübünde bir gala yemeği düzenlendi.

Sempozyumun 2. gününde Mersin ve Doğu Akdeniz ticareti iktisat, ulaşım, oşinografi, meteoroloji, limanlar ve kıyı güvenliği gibi pek çok farklı açıdan değerlendirildi. Sempozyumda sunulan bildirilerin tamamı Mersin Deniz Ticaret Odası tarafından bildiri kitabı olarak yayınlanacak ve Türk Deniz Ticareti Tarihine ışık tutmak amacıyla akademisyenlerin hizmetine sunulacak.

Katılımcılara, sempozyum anısına birer plaketin takdim edildiği kapanış oturumunda, genel bir değerlendirme yapıldı. Oturum Başkanları, Türk Deniz Ticaretinin farklı yönleriyle ele alındığı bu sempozyumu “disiplinlerarası” bir sempozyum olarak nitelediler. Değerlendirmede “Sempozyumdan çıkan sonuçlar, Osmanlıların ve Türklerin denizciliği bildiğini ve bir denizcilik tarihleri olduğunu ortaya koymuştur” ifadelerine yer verilirken, Osmanlı Devletinin geçirdiği tarihsel süreç, “bozkır devletinden deniz devletine dönüşüm” olarak yorumlandı.

Sempozyumun ardından, 9 Nisan 2011 tarihinde konuklara Mersin'in kültürel ve tarihi değerlerinin gösterilmesi amacıyla arkeolojik bir gezi düzenlendi. Türkiye’nin farklı illerinden ve üniversitelerinden gelen konuklara Soloi – Pompeiopolis (Viranşehir) Limanı ve Sütunlu Yolu, Elaiussa–Sebaste (Ayaş/Merdivenlikuyu) Limanı ve Kenti, Korykos (Kızkalesi) Limanı ve Kanytelleis (Kanlıdivane) gezdirildi. Gezi sırasında, Prof.Dr. Serra DURUGÖNÜL ve Prof.Dr. Remzi YAĞCI tarihi mekanlar ve bölgede yapılan kazılar hakkında bilgi verdi.

Mersin Deniz Ticaret Odası tarafından kentimizin tarihi ve kültürel dokusunu tanıtmaya yönelik olarak düzenlenen gezi programı, Narlıkuyu’muzun eşsiz manzarası ve yöremizin damak tadı ile son buldu.

Virahaber
 

DENİZ KÜLTÜRÜ Haberleri

Mavi Nefes Projesi İle 2 Yılda Toplam 200 Ton Atık Toplandı
Doğaseverler, Kıyı Kirliliğine Dikkat Çekti
DEKAMER’den ‘Deniz Çayırları Günü’ Paylaşımı
Denizlerde Korkutan Sıcaklık Artışı
Marmaris'te 5 Yılda 500 Bin Ton Atık Toplandı