Dolara sert müdahale

Gelişen ülke para birimlerinin dolar karşısındaki değer kaybına karşı Brezilya’dan büyük bir müdahale geldi.

Brezilya Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, dolar karşısında son beş yılın en düşük seviyesine gerileyen realdeki düşüşü durdurmak için yıl sonuna kadar piyasaya 60 milyar dolarlık müdahale yapılacağı belirtildi.


Müdahalenin döviz satım ihaleleri ve döviz swapıyla gerçekleşeceği belirtildi.Bankadan yapılan açıklamada, Pazartesi günleri bir gün valörlü 500 milyon dolarlık döviz swapıgerçekleştireceklerini açıkladı.


MÜDAHALE NASIL OLACAK?
 

Yani banka müdahaleyi rezervlerini eritmeden, vadeli piyasada reale karşı sigorta sağlayacak türev ürün satacak.Banka Cuma günleri ise spot piyasada 1 milyar dolarlık repo ihalesi açacak.
Her iki işlemin de döviz yükümlülükleri olan şirketlerin ve bireysel yatırımcıların aynı anda piyasadan kaçmasını engellemek amacıyla gerçekleştirildiği ifade edildi.


KARARLILIĞI GÖSTERİYOR


Sao Paulo merkezli finansal danışmanlık şirketi Gradual Investments’ın Başekonomisti Andre Perfeito, “Bu adım, Merkez Bankası’nın realin daha fazla değer kaybetmemesi konusunda ne kadar kararlı olduğunu gösteriyor” diye konuştu.Brezilya’da müdahale bugün itibariyle başladı ve Aralık’a kadar devam edecek.Merkez Bankası gerekli görülmesi durumunda daha fazla müdahalenin de ilan edileceğini açıkladı.


DÖVİZ SWAPI NEDİR?


Döviz swapları, tarafların önceden anlaştıkları oran ve koşullarda belirli, iki farklı döviz tutarını; işlemin yapıldığı tarihte takas ettikleri/değiştirdikleri, işlemin vade tarihinde ilgili para birimlerini anlaştıkları oran ve şartlarda geri takas ettikleri işlemdir.Döviz Swap işlemleri yapıldığı gün itibariyle tarafları, ilgili işlem tarihi ve vade için bağlayıcı bir anlaşma niteliği taşır. Nakit akışı vade başında ve vadede gerçekleşir.

DÜNYA Haberleri

AB, Kızıldeniz’deki Çok Uluslu Koalisyona Katılacak
Kızıldeniz’de ABD Savaş Gemisine ve Ticari Gemilere Saldırı
Milli Yas İlan Edildi
İsrail-Filistin Savaşıyla Güvenli Rota Türkiye Oldu
Dünyanın En Büyük Konteyner Gemilerinden Birine "Türkiye" Adı Verildi