Güney Kore'den Japonya'ya ihtilaflı adalar tepkisi

Güney Kore, Japonya'nın, Japon Denizi'ndeki ihtilaflı adalar üzerinde hak iddia etmesine tepki gösterdi.

Yonhap ajansının haberine göre, Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Noh Kyu-duk, olağan basın toplantısında, "Japonya hükümeti, uluslararası hukukun  nazarında olmasının yanı sıra tarihi ve coğrafi bir perspektiften bizim  toprağımız olan Dokdo adaları üzerindeki gayrimeşru iddiasını derhal sona  erdirmeli" diye konuştu.

Noh, "Japonya, tarihe mütevazi ve dürüst bir biçimde bakarak sorumlu  bir ülkenin tutumunu sergilemelidir." ifadesine yer verdi.

Bu arada Seul'deki üst düzey Japon diplomat Koichi Mizushima, protesto  için Güney Kore Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

Korelilerin Dokdo veya Tokto, Japonların ise Takeşima olarak  adlandırdıkları adalar, iki ülke arasında egemenlik tartışmalarına konu  oluyor.

Geçen hafta Japonya, lise öğrencileri için adaların Japonya  topraklarının bir parçası olarak görülmesi gerektiğini öneren bir ders kitabı  taslağı hazırlayarak Dokdo adaları üzerindeki iddiasını yinelemişti.  Japonya,  Güney Kore'nin kontrolü altında bulunan ada grubunda 11 yıldır hak iddia ediyor.

Söz konusu adalar, daha önce de iki ülke arasında gerginliklerin  yaşanmasına sebep olmuştu. Seul yönetimi, Japonya Savunma Bakanlığının 2015'te  yayımladığı "Beyaz Belge"de adalarının "Japon toprağı" olarak nitelenmesine tepki  göstermişti.

Vira Haber

DÜNYA Haberleri

AB, Kızıldeniz’deki Çok Uluslu Koalisyona Katılacak
Kızıldeniz’de ABD Savaş Gemisine ve Ticari Gemilere Saldırı
Milli Yas İlan Edildi
İsrail-Filistin Savaşıyla Güvenli Rota Türkiye Oldu
Dünyanın En Büyük Konteyner Gemilerinden Birine "Türkiye" Adı Verildi