Mercanlar soluyor

NOAA (Ulusal Okyanus ve Atmosfer Yönetimi)’nın küresel ısınma sebebi ile 2016’da tüm dünyada mercan resiflerinin toplu ölümlerinin gerçekleşebileceğini bildirdi. Tarihte iki kere yaşanmış oaln mercanların beyazlaması olayı bu yıl üçüncü defa gerçekleşebi

  NOAA (Ulusal Okyanus ve Atmosfer Yönetimi)’nın tahminlerine göre 2016’da küresel ısınma sebebi ile tüm dünyada mercan resiflerinin toplu ölümüne şahit olabiliriz. Tarihte üçüncüsü yaşanacak mercanların beyazlaması olayı bu yıl gerçekleşebilir.

Küresel ısınma bu kez de renkli mercan resiflerini tehdit ediyor. Işık, besin ya da sıcaklıklar gibi değişim sonucu renklerini kaybeden mercanlar büyük bir strese girerek beyazlaşıyor. Fakat bu büyüklükte bir beyazlaşmayı sadece küresel ısınma gibi yüksek bir sıcaklık değişimi tetikleyebiliyor.

Bu değişimler mercanların bünyelerinde yaşayan algleri bırakmasıyla renklerini kaybetmesine bazı durumlarda da ölmesine neden oluyor.

NOAA (Ulusal Okyanus ve Atmosfer Yönetimi)’nın tahminlerine göre 2016’da küresel ısınma sebebi ile tüm dünyada mercan resiflerinin toplu ölümüne şahit olabiliriz. Tarihte üçüncüsü yaşanacak mercanların beyazlaması olayı bu yıl gerçekleşebilir. Küresel ölçekte gerçekleşen ilk kapsamlı beyazlama 1998’de ikinci küresel dalgaysa 2010’da yaşandı.

Daha önceki küresel dalgalarla aynı seyri izleyen bu beyazlaşma Pasifik’te başlayıp Hint Okyanusu, güneydoğu Asya ve Karayipler’e doğru yayılıyor.

NOAA’nın Mercan Resifleri izleme koordinatörü Mark Eakin ‘Beyazlama aslında 2014’te başladı Temmuz’dan Ekim’e kadar kuzey Marianas’ta ve kuzeybatı Hawaii Adaları’nda ciddi boyutta, Guam’da ise kötü beyazlamalar görüldü. Hawaii Adaları’nda yaşanan beyazlamalar bu bölgede genel büyüklükte yaşanan ilk vaka oldu. Daha sonra renk kayıpları güneye doğru ilerleyerek Marshall Adaları’nda ciddi boyutlara vardı ve güneybatı Pasifik’in diğer birçok bölgesine ulaştı. Beyazlaşma şu anda Amerika Samoa Adaları’nda görülmeye başlıyor. Fiji’de de başladı ve Solomon Adaları’nda da ulaştı. Hali hazırda çok büyük bir olaya şahit olmaktayız dedi.

Birleşmiş Milletler Uluslararası İklim Değişikliği Paneli’ndeki bilim adamları 1971 ve 2010 arasında gezegende biriken enerjinin yüzde 90’ının okyanuslarda depolandığını ve okyanusların şimdiye kadar kayıtlı en yüksek sıcaklığa ulaştığına dikkat çekiyor.

Küresel beyazlama on yıllarca kalıcı olabilir ve resifler eski hallerine geri dönmeyerek hastalıklara açık hale gelebilir.

ViraHaber

ÇEVRE Haberleri

Suların Çekildiği İztuzu Plajı'nda Antik Tuz Tesisi Ortaya Çıktı
İstanbul Barajları Alarm Veriyor
Dicle Elektrik 220 Ton Trafo Yağının Doğaya Karışmasını Önledi
İstanbul'da Barajların Doluluk Oranları Korkutan Seviyede
Korunan Sahilde Kum Zambakları Çiçek Açtı