"Sualtı Kültürel Mirasının Korunması Konferansı" yapılacak

James A. Goold tarafından 23 Ocak 2017'de "Sualtı Kültürel Mirasının Korunması Konferansı" verilecek.

Bay Goold, faaliyet merkezi Washington DC. olan, uluslararası bir avukat olup, eski ve tarihi gemi batıkları ve diğer kültürel miras örneklerinin, ulusal hükümetler ve müzeler lehine korunması üzerinde uzmanlaşmış önde gelen uluslararası avukat olarak kabul edilmektedir. Bay Goold İspanya. Fransa, İtalya ve Birleşik Krallık hükümetlerinin aralarında bulunduğu birçok hükümeti, dünyanın dört bir yanındaki batık gemilerinin hazine avcılığı ve diğer izinsiz müdahalelerden ve tahrip olmaktan korunması ve batık gemilerden yasadışı olarak çıkartılan hazinelerin ülkelerine geri kazandınlması hususlarında temsil etmiştir.

Bay Goold, Bodrum'daki Deniz Arkeolojisi Enstitütüsünün Baş Hukuk Müşaviri ve eski Başkanı olması ve Türkiye Su Altı Arkeolojisi vakfı ile işbirliği içinde bulunması kaynaklı olarak, bu alanda Türkiye'yle uzun yıllar öncesine dayanan güçlü bir bağa sahiptir. Kendisi, aynı zamanda ünlü Ulu Burun Batığı dâhil olmak üzere pek çok arkeoloji projesinde dalgıç olarak görev yapmak suretiyle, Türkiye'deki sualtı arkeolojisi çalışmalarına kapsamlı bir biçimde ve bizzat iştirak etmiştir.

Bay Goold tarafından verilecek konferansın konusu, Portekiz'in güneyinde, Atlantik Okyanusu yüzeyinin bir kilometre altında yer alan bir gemi enkazından alınmış olan toplam 17 tonluk altın ve gümüş paralarının ve diğer değerli ve tarihi nesnelerin İspanya’ya geri kazandırılmasını sağladığı ünlü Nuestra Senora de las Mercedes hazinesidir, bu gemi aynı zamanda medyada yaygın olarak "Siyah Kuğu" enkazı olarak bilinmektedir. Bay Goold'un yapacağı konuşma, aynı zamanda, suçluların izlerini takip edip bulma, hazinenin 1804 yılında batan ve büyük tarihi öneme sahip bir İspanyol Donanması savaş gemisinden alındığını kanıtlama ve hazinenin İspanyol müzelerine iadesini sağlama amaçlı uluslararası maceranın birçok önemli anıyla ilgili video kayıtlarını içerecektir.

ViraHaber.com

DENİZ KÜLTÜRÜ Haberleri

Mavi Nefes Projesi İle 2 Yılda Toplam 200 Ton Atık Toplandı
Doğaseverler, Kıyı Kirliliğine Dikkat Çekti
DEKAMER’den ‘Deniz Çayırları Günü’ Paylaşımı
Denizlerde Korkutan Sıcaklık Artışı
Marmaris'te 5 Yılda 500 Bin Ton Atık Toplandı