Yeryüzünün bittiği nokta

“Yeryüzünün Bittiği Nokta” olarak adlandırılan Nullarbor Uçurumları Avustralya’nın güneyinde bulunuyor. Latincede “ağaçsız” anlamına gelen Nullarbor, yaklaşık 200.000 kilometrekarelik bir alan kaplıyor.

“Yeryüzünün Bittiği Nokta” olarak adlandırılan Nullarbor Uçurumları Avustralya’nın güneyinde bulunuyor. Latincede “ağaçsız” anlamına gelen Nullarbor, yaklaşık 200.000 kilometrekarelik bir alan kaplıyor. En geniş noktasından ölçüldüğünde yaklaşık 1100 km uzunluğunda olan bu düzlük bölgeyi bir baştan bir başa geçmek, Avustralyalılar açısından kültürel bir öneme sahip. Ayrıca bölge, coğrafi açıdan da önemli bir yer. Çünkü dünyanın en geniş karstik kireç taşı oluşumlarına ev sahipliği yapıyor. Bu bölge özellikle yarı-göçebe olarak bilinen Aborijinler, Spinifex ve Wangai halkları tarafından kullanılmaktadır. Aborjinler bu bölgeyi binlerce yıl önceden beri kullanmaktadır.
 

Nullarbor’un doğası yaşattığı zorluklara rağmen burası Avrupalı yerleşimciler tarafından “düz geçilen bölge”, “Korkunç bir anomali, doğa yüzünde bir leke olarak tanımlanmıştır. Bu bölge Avrupalılar arasında ilk kez Edward John Eyre tarafından 1841 yılında geçilmiştir.

Nullarbor Ovası eski sığ deniz yatağından dönüşmüştür. Burası bryozoanlar, foraminifer, ekinoidler ve kırmızı alglerden oluşan kalkerli kireçtaşından oluşmaktadır. Nullarbor kireçtaşı, önemli bir üne sahiptir. Karstik bir bölge olan Nullarbor Ovası, oligosen ve miyosen mağara oluşumlarına sahiptir. Bir teoriye göre Nullarbor Ovası, yer kabuğu hareketleri sayesinde yükselmiştir. Bu alanda birçok yer altı mağaraları bulunmaktadır. Güney Avustralya’da bu mağaralar halka açıktır, ancak Kuzey Avustralya’da bu mağaralar hükümetten alınan özel izinle turistler tarafından ziyaret edilmektedir.
 

virahaber.com

DENİZ KÜLTÜRÜ Haberleri

Mavi Nefes Projesi İle 2 Yılda Toplam 200 Ton Atık Toplandı
Doğaseverler, Kıyı Kirliliğine Dikkat Çekti
DEKAMER’den ‘Deniz Çayırları Günü’ Paylaşımı
Denizlerde Korkutan Sıcaklık Artışı
Marmaris'te 5 Yılda 500 Bin Ton Atık Toplandı