1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Sochi-İstanbul gemi turlarıyla Karadeniz’i canlandıralım
Sochi-İstanbul gemi turlarıyla Karadeniz’i canlandıralım

Sochi-İstanbul gemi turlarıyla Karadeniz’i canlandıralım

TÜROB, Rusya’nın Karadeniz’de Sochi-İstanbul parkurunda kruvaziyer turlarının başlatılması için iki ülke tarafından çalışma yapılması yönünde öneride bulunduğunu kaydetti.

A+A-

Geçen yıl neredeyse durma noktasına gelen Rusya turizm pazarı yeniden canlanma yoluna girdi. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), 2014 yılındaki 4.5 milyonluk sayıya ulaşılamasa da bu yıl Rusya’dan 3-3.5 milyon turist beklenebileceğini açıkladı. TÜROB, Rusya’nın Karadeniz’de Sochi-İstanbul parkurunda kruvaziyer turlarının başlatılması için iki ülke tarafından çalışma yapılması yönünde öneride bulunduğunu kaydetti.

Türkiye’nin en büyük turizm pazarlarından biriyken, iki ülke arasındaki uçak krizi nedeniyle geçen yıl neredeyse durma noktasına gelen Rusya turizm pazarı yeniden canlanma yoluna girdi. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), 2014 yılındaki 4.5 milyonluk sayıya ulaşılamasa da bu yıl Rusya’dan 3-3.5 milyon civarında turist gelebileceğini açıkladı. TÜROB, kısa bir süre önce gerçekleşen MITT Moskova 2017 Turizm Fuarı sonrası, Türkiye turizmi için çok önemli olan bu pazardan beklentileri içeren bir sonuç raporu hazırladı. TÜROB Başkanı Timur Bayındır ile birlikte TÜROB yönetimi fuara geniş bir katılım gösterirken, Rusya tarafından da ilginç bir öneri geldi. Rusya turizm otoritesi, Karadeniz’de Sochi-İstanbul parkurunda kruvaziyer turlarının başlatılması için iki ülke tarafından çalışma yapılması yönünde öneride bulundu. Öneri kapsamında Karadeniz kıyılarını dolaşacak olan turun Sochi’de başlayıp İstanbul’da sonlanması öngörülüyor. 

msc-splendida-akdeniz-turu-3.jpg

TÜROB’un sonuç raporu özetle şöyle: 

-2016 yılında Rusya’dan Türkiye’ye gelen turist sayısı yüzde 76 oranda düşerek 866 bine geriledi. 2014’te Rusya’dan yaklaşık 4.5 milyon, 2015’te 3.5 milyon turist gelmişti. 
-Rusya’dan 2016 yılında toplam 31.6 milyon kişi yurt dışına çıktı. Rusya’da turizm amaçlı yurt dışına çıkışlarda her zaman lider konumundaki Türkiye, geçen yıl Rusya turizm pazarında 8’inciliğe geriledi
- Ülkemizin turizm ve tatil denince Rusya’da akla ilk gelen ülke olması, fiyat kalite dengesi, sektörümüzün deneyimi ve Avrupa pazarında olası talep daralması, Rusya’dan 2016’dan beri ertelenen talebin sezonda ülkemize yönlenmesi olasılığı oldukça yüksek. 

msc-splendida-akdeniz-turu-1.jpg

Sayı yakalansa da gelir düşük kalır

- Siyasi ilişkilerde herhangi bir olumsuz gelişme olmaması halinde, Rusya’dan ülkemize 2017 yılında gelecek turist sayısının 2015 yılı rakamlarına yaklaşması mümkün olmakla birlikte fiyatlardaki gerilemeye bağlı olarak elde edilecek turizm gelirinde önemli bir değişim olmayacağı tahmin ediliyor. 
- Rusya’da faaliyet gösteren önde gelen tur operatörlerinden Anex Tour, Pegas Tour, TUI Rusya, Coral Travel, Tez Tour, Intourist / Thomas Cook ve Sunmar üst düzey yöneticileri, yaz dönemi rezervasyonlarının beklendiği gibi iyi bir seviyede ilerlediğini belirtiyor. Bunun; iki ülke arasında yaşanan siyasi ilişkilerdeki iyileşmenin katkısının yanında erken rezervasyon fiyatlarının son derece uygun seviyelerde seyretmesi ve Rus turistlerin en önemli tatil destinasyonlarından Mısır’ın charter ve grup satışlarının hâlâ kapalı olmasının bir sonucu olduğunu belirtildi.

mscmeraviglia1.jpg

Türkiye talep artışında ilk sırada 

- Rusya'nın turizmde karar mercii olan Federal Turizm Ajansı, ilk verilere göre 2017 yılında Türkiye’ye gidecek Rus turist sayısında önceki yıla oranla önemli oranda artış kaydedileceğini öngörüyor. 
- Rusya Federal Turizm Ajansı'nın (Rosturizm) tur operatörlerinden derlediği verilere göre, Rusların Mayıs 2017 tatillerinde toplam talepte yüzde 12 artış kaydedildiği, rezervasyon payında Türkiye yüzde 32 oranla ilk sırada yer alırken takiben Kıbrıs yüzde 8 ile ve Yunanistan yüzde 7 ile sıralandığı kaydedildi.
- Ruslar; Ukrayna, Kazakistan, Özbekistan gibi eski Sovyet ülkelerine arkadaş ve akraba ziyaretleri amacıyla, Finlandiya’ya özellikle noel dönemlerinde alışveriş ve hafta sonu tatili amacıyla, Çin’e iş ve ticaret amacıyla, İspanya, İtalya, Fransa, İngiltere’ye tarih, kültür ve alışveriş amacıyla Türkiye, Kıbrıs, Tayland ve Yunanistan’a deniz, kum, güneş amacı ile gidiyorlar. 

msc_meraviglia_1.jpg

En önemli talep: Güvenlik

- Rusya Federal Turizm Ajansı, özellikle ülkemizde tatil yapan vatandaşlarının hukuki, can ve mal güvenlikleri için önlemlerin alınması ve kendilerinin ve medyanın bu önlemlerden haberdar edilmelerinin ısrarla talep ediyor. 
- Türkiye-Rusya arasında son dönemlerde yaşanan siyasi alanda iyileşme havacılık sektörüne olumlu katkı yapıyor. Charter uçuşların zorlu izin ve planlama süreci ile risk faktörleri karşısında, tur operatörlerinin büyük bölümü, 2017 programlarını tarifeli seferler düzenleyen havayolu kuruluşları ortaklığında gerçekleştirecek. 
- Fiyat/kalite dengesi sürdürülebilir turizm açısından büyük önem taşıyor. Ne var ki, pazarda faaliyet gösteren bazı tur operatörlerinin otellerden sürekli olarak fiyat indirimi taleplerini yineledikleri dile getiriliyor. Fiyatların ‘denge fiyat’ seviyesinin altına çekilmesi neticesi olarak muhtemel hizmet standartında gerileme, orta ve uzun vadede telafisi mümkün olmayan kayıplara yol açabilecektir. Bu nedenle, başta hükümet temsilcilerimiz ile, tüm sektör paydaşları olarak gelen turist sayısından çok elde edilecek gelir ve katma değere odaklanmamız, gerek ülke ekonomisi gerekse sürdürülebilir turizm açısından büyük önem taşıyor.
- Hükümetimiz tarafından uçaklara sağlanan akaryakıt desteği, tur operatörleri ve havayolu Şirketleri tarafından pazarın canlandırılması açısından son derece önemli ve yararlı olarak bulunuyor. 

ViraHaber.com

Bu haber toplam 3481 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.