1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Son süngerci Afrika turuna çıktı
Son süngerci Afrika turuna çıktı

Son süngerci Afrika turuna çıktı

Mehmet Baş, ‘İki kıta arasında Ege’nin Mancornaları’ adını verdiği deniz yolculuğuna çıktı.

A+A-

Muğla’nın Bodrum İlçesi'nde yaşayan ve ‘son süngerci’ olarak bilinen ‘Aksona’ lakaplı 61 yaşındaki Mehmet Baş, ‘İki kıta arasında Ege’nin Mancornaları’ adını verdiği deniz yolculuğuna çıktı. Dört ay sürecek yolculuğa dostları tarafından uğurlanan Aksona Mehmet, amaçlarının sünger avcılığının yazılı ve görsel kayıt altına alınması olduğunu söyledi.

 

Mehmet Baş’ı deniz yolculuğuna İskele Meydanı’ndan dostları uğurladı. Uğurlama öncesinde Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın Bodrum Belediyesi bahçesine diktiği palmiyelerin altında kokteyl verildi. Mehmet Baş, kokteylde Bodrum Belediye Başkanı DP’li Mehmet Kocadon’a sünger hediye etti ve Tunus yetkilileri ile iletişime geçmesini sağlayan eski Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Mümtaz Soysal’a teşekkür plaketi verdi.

Aksona Mehmet, süngercilik kültürünü dünyaya anlatmak için çıkacağı yolculuğun dört ay süreceğini söyledi. 50 yıldır süngercilik yaptığını belirten Mehmet Baş, bu yolculukta Bodrum- Kalimnos- Naksos- Korent-Kefolonya- Malta- Mazara de Vallo- Marsala- Trapani- Panteleria- Lampedusa-Tunus- Bizerte- Klibia- Bodrum rotasını izleyeceğini ve yaklaşık 650 mil yol kat edeceğini dile getirdi. Baş, Bodrum’dan Kuzey Afrika kıyılarına kadar yapılacak yolculuğun sünger avcılığının yazılı ve görsel olarak kayıt altına alınmasını ve süngercilik kültürünün paylaşılmasını hedeflediğini anlattı. Baş, “Tekne yapımı ve Mavi Yolculuk’un bir numaralı yeri Bodrum, bu ününü eski süngercilerine borçludur. Bundan 45-50 yıl öncesine kadar Bodrumlu süngerciler, Çanakkale Boğazı’ndan İskenderun’a, Kıbrıs’a, Kuzey Afrika kıyılarına kadar uzun seferler düzenleyerek, canları pahasına denizin dibinden çıkardıkları süngerleri ihraç ederek, ülkemiz ekonomisine karınca kararınca katkıda bulunmuşlardır. ‘Mancorna’ derin suda çalışan sünger avcılarına verilmiş isimdir. Bu seferler sırasında vurgun yiyerek ölen arkadaşlarını sahillerde defnederek yollarına devam etmiş ve arkalarında onlarca isimsiz kahraman bırakmışlardır. Bu sevda uğruna ölen ve hala yaşayan süngercilerimizin anısına bu yolculuğu yapacağım. Süngerciliği ve bu kültürü Ege ve Akdeniz’de tanıtmak ve yaşatmak adına yapacağım yolculuk unutulmaya yüz tutan bir Bodrum geleneğinin de canlanmasını sağlayacak” dedi.

Halikarnas Balıkçısı’nın ‘Ötelerin Çocuğu’ adlı kitabında hikayesini anlattığı süngercilerden biri olan Aksona Mehmet, çocukluk hayali olan deniz yolculuğuna 18 metrelik tırhandil tipi ‘Aksona mancorna’ teknesi ve 5 kişilik ekibiyle çıktı.

 

Hürriyet

Bu haber toplam 1256 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.