1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Sular altındaki lüks ve günah şehri
Sular altındaki lüks ve günah şehri

Sular altındaki lüks ve günah şehri

Roma İmparatorluğu döneminde zenginlerin tatil bölgesi olarak bilinen Baiae kentinin 1700 yıldır sular altında olan kalıntıları görüntülendi.

A+A-

Araştırmacılar, günümüzde İtalya’nın batısında Napoli körfezi açıklarında bulunan antik kentin ayakta kalan yapılarını incelemek için dalışlar gerçekleştiriyor. 1’inci yüzyıla ait antik kentin heykelleri, mozaik sütunları ve duvarları yosun tutmuş olsa da bütünlüklerini büyük oranda koruyor. Araştırmacılar, sular altında kalan şehirde gizli hazinelerin bulanabileceğini de belirtiyor.

Baiae, MS. 79’da Vezüv yanardağının patlaması sonucu sular altında kalmış. Patlama sonucu yaşanan volkanik aktivitelerin kıyıyı 400 metre kadar içeri çektiği ve Baiae’nin sular altında kalmasına yol açtığı belirtiliyor. Aynı şekilde, İtalya’nın Pompei ve Herkulaneum antik kentleri de yaşanan patlama sonucu yerle bir olmuş.

‘ROMA’NIN LAS VEGAS’IYDI’

İngiliz Daily Mail gazetesi antik Baiae kenti için, “Roma döneminin Las Vegas’ıydı” ifadelerini kullanırken, tarihçiler, Baiae’nin ‘lüks ve günahkârlıkla’ eş anlamlı olduğunu ve dönemin ultra zenginlerinin sayfiye alanı olduğunu aktarıyor.Tarihçiler, şehrin altın çağında, dönemin ünlü Romalılarından Julius Caesar, Nero, Pompey, Marius ve Hadrianus gibi isimlerin burada evleri olduğunu aktarıyor.

2017’nin başında, keşfi daha önce gerçekleştirilen antik kent ile ilgili olarak ‘Batık Sırlar’ adlı bir de belgesel yayınlanmıştı. Belgeselde, Dr. Barbara Davidde önderliğinde sualtı arkeologları ve tarihçilerin yaptığı bir dizi dalış kaydedilmişti.

TARİHE DALIŞ

Öte yandan, İtalyan sualtı fotoğrafçısı Antonio Busiello (45), antik şehri fotoğraflayarak meraklılarıyla paylaştı. Busiello, “Buraya dalmak tarihe dalmak gibi” ifadelerini kullanıyor. Baiae’nin 2 bin yıl önce nasıl göründüğüne dair yapılan artistik çizimlerde ise deniz kıyısında yer alan birçok yerleşim görülüyor.

antik_roma.jpg

antik_roma1.jpg

antik_roma2.jpg

antik_roma3.jpg

antik_roma4-003.jpg

antik_roma5-003.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 16583 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.