1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Tarihin ticaret sırlarını derinliklerde saklayan Kapanca
Tarihin ticaret sırlarını derinliklerde saklayan Kapanca

Tarihin ticaret sırlarını derinliklerde saklayan Kapanca

Uygarlıklar beşiği Bursa'nın cennet köşelerinden Mudanya'da antik bir liman Kapanca… Diğer bir adıyla Germenicopolis… Tarihin ticaret sırlarını derinliklerinde saklayan Kapanca Antik Limanı, bugün doğayla buluşmak isteyenlerin eşsiz rotası…

A+A-

Yeşil bir bitki örtüsünün üzerinde yükselen bir medeniyete sahip Mudanya'nın huzur limanı Kapanca, dünden bugüne içinde bulundurduğu güzelliklerle tarihe yolculuk yapmak isteyenleri bekliyor.

Uygarlıklar beşiği Bursa'nın cennet köşelerinden Mudanya'da antik bir liman Kapanca… Diğer bir adıyla Germenicopolis… Tarihin ticaret sırlarını derinliklerinde saklayan Kapanca Antik Limanı, bugün doğayla buluşmak isteyenlerin eşsiz rotası… Yeşil bir bitki örtüsünün üzerinde yükselen bir medeniyete sahip Mudanya'nın huzur limanı Kapanca, dünden bugüne içinde bulundurduğu güzelliklerle selamlıyor ziyaretçilerini. Antik Liman, Mudanya'nın batısındaki Tirilye Mahallesi ile Eşkel arasında yer alan liman kalıntılarının bulunduğu bir alanı kapsıyor.

Antik çağda Bitinya toprakları içindeki liman, o dönemden itibaren Roma, Bizans ve Osmanlı zamanlarında da kullanıldı. Antik çağlarda Cenevizlilerin yöresel ürün ve tuz sevkiyatı için kullandığı bilinen liman, Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar İstanbul ile Bursa arasındaki ulaşımın sağlanmasında bir bağlantı noktasıydı. Bursa Ovası ve çevresinde yetişen ürünler İstanbul'a ve diğer kentlere gemilerle Kapanca'dan gönderiliyordu. Ticaret sırlarını masmavi bir gökyüzünün altındaki derinliklere saklayan Kapanca, bugün tüm güzelliğiyle doğa severleri kucaklıyor.

ANTİK KERVAN YOLU

Antik liman ile ilgili araştırmalar, 1911 yılında Jon Sölch, Plinius ve Corsten gibi arkeolog ve bilim adamları tarafından yapılmış. Eski çağlarda Kapanca Limanı'ndan Nilüfer'e uzanan antik bir kervan yolundan söz ediliyor. Kapanca Antik Limanı'ndan başlayan bu kervan yolu, Kuzgun Kaya, Ayazma Pınarı, Akbaba Kayalıkları, Papaz İni Mağarası, Yusuf Deresi, Mirzaoba, Dereköy, Çekrice, Balabancık, Nilüfer Köprüsü, Yolçatı, Özlüce Köprüsü ve Ürünlü'yü kapsıyor. Kapanca'nın hemen diğer yüzünde Ketendere olarak bilinen küçük akarsu da yıllarca bu tarihe tanıklık edenlerden. Derenin denizle buluştuğu kesimde, küçük gemi ve kayıklar, rüzgarlı havalarda dalgalardan ve denizin şiddetinden korunmak için sığınmış bu doğal limana. Liman yakınında bulunan Aya Yani Kilisesi'nin kalıntısı ve tepedeki yel değirmeni kalıntısı buranın aynı zamanda yerleşim yeri olarak kullanıldığı konusunda da fikir veriyor.

Vira Haber

Bu haber toplam 8654 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.