1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Tekneye çıkan sürpriz konuk
Tekneye çıkan sürpriz konuk

Tekneye çıkan sürpriz konuk

Aydın'ın Kuşadası İlçesi'nde limanda ilişkili tekneye çıkan sevimli fok, sürpriz yaptı . Natürel hayat meydanına döndürülmek istenen fakat bu işe gönüllü meydana gelmediği görülen sevimli fok, uzunca devam eden uğraşlar neticesi denize bırakıldı

A+A-

Kuşadası'ndaki Setur Marina'da demirli bir seyahat teknesinin güvertesine geçen gün erken saatlerinde 1 yaşından büyük sevimli bir fok çıktı.
Vücudunda herhangi bir yara görülmeyen fok, denize bırakılmak istendi. Fakat gönülsüz meydana geldiği görüldü.

Herhangi bir sıkıntı olabileceğini düşünen tekne sahibi Özder İbirçok, Ekosistemi Savunma ve Doğa Severler Derneği'ne (EKODOSD) hali duyurdu .

EKODOSD Başkanı Bahattin Şoför de Sualtı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Denetim Grubu'ndan (SAD-AFAG) dayanak talep etti .

SAD-AFAG'tan iştirak eden Baytar Ozan Veryeri'nin kontrolünde, fokun herhangi bir sağlık problemin meydana gelmediği açıklandı .Uzun devam eden uğraşlar neticesi fok bir daha denize döndürülebildi.

Tekneyi sevdi

Tekne sahibi İbirçok, " Erken tekneye geldiğimde sevimli misafirimizle karşılaştım. Halının üzerine yattığını görünce hasta kişi olabileceğini düşündüm. Bir Sürü bitkin görünüyordu. Gün süresince kimse huzursuz etmesin diye nöbet tuttuk. Görevliler gelince denize bırakmaya götürdüğümüzde, bu defa gitmemeye çalıştı. Anlaşılan bizi ve teknemizi bir sürü sevdi" diye konuştu .

Foku kontrol eden Baytar Veryeri, " Bilhassa kış çağı yavru Akdeniz foklarının hava gerekliliği sebebiyle annelerinden koptuğunu biliyoruz. Biz buraya gelirken bu şekilde bir hali düşünmüştük. Fakat geldiğimizde bir sürü şaşırdık. Zira çocuk bir Akdeniz fokuyla karşı karşıya kaldık. Tahmini 1 yaşında ve üstü bir yaşta meydana geldiğini ihtimal ettiğimiz fokun, sağlık halinde bir terslik saptama edilemediği için natürel ortamına salmak üzere harekete geçtik. Fakat Akdeniz foku malesef denize geriye dönmek istemedi. Bu bir sürü şaşırtıcı. Tabi bunun ne sebeple bu şekilde meydana geldiğini anlamaya çalıştık. Fakat kıyılara baktığımız gün kıyıların yapılaşmayla dolu meydana geldiğini ve Akdeniz fokunun mağaralarının da bulunduğu bir sürü önemli bir bölgede tahribat yaşandığını, mağaraların üzerlerinin molozlar ve taşlarla kapanmış meydana geldiğini gördük. Biz bu ve bunun için benzer durumları izleme kararı almış bir derneğiz. Marmara, Akdeniz ve Ege'de yasa dışı yapılaşma ve plansız yapılaşma süreçlerini dikkatlice izliyoruz. İşte bu tür yanlış uygulamalar sebebiyle kıyı alanlarımızdaki natürel ve kültürel değerlerimizi hızla yitirdiğimizi tahmin ediyoruz " diye konuştu .

Ekosistemi Savunma ve Doğa Severler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Şoför , "Kuşadası'nda üç tane fok meydana geldiğini biliyoruz. Bilhassa Kuşadası natürel botanik park dediğimiz alanın altında bunların yuvaları var. Bugüne kadar hiçbir ilgili kuruma bunu anlatamamıştık. Bu Sabah ortaya çıkan fok, Kuşadası'nda bir fok meydana geldiğini ve gerçeği anlatıyor" diye konuştu .

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1375 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.