1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Tersane ve santrale tepki
Tersane ve santrale tepki

Tersane ve santrale tepki

Samsun’un Terme ilçesinde, Sivaslılar Köyü Çevre Platformu ve Ünye Çevre Platformu üyeleri, ilçeye yapılacak tersane ve termik santrale karşı çıkmak için miting düzenledi.

A+A-

Samsun’un Terme ilçesinde, Sivaslılar Köyü Çevre Platformu ve Ünye Çevre Platformu üyeleri, ilçeye yapılacak tersane ve termik santrale karşı çıkmak için miting düzenledi.

Kurulacak termik santralin ve tersanelerin çevre ve toplum sağlığına büyük zararları olacağını ileri süren Sivaslılar Köyü Çevre Platformu Başkanı Sefa Yıldırım, yapılan enerji yasalarının toplumdan kaçırılarak oldu bittiye getirilmeye çalışıldığını söyledi. İnsanlar arasında tersanelerin insan ve çevre sağlığı üzerinde olumsuz etkilerinin pek bulunmadığına dair çok yanlış bir kanaat oluşmasına karşın, tersanelerin zararlarının saymakla bitmediğini savunan Yıldırım, "Uluslar arası kanser araştırma ajansının gemicilik yapımında kullanılan asbest maddesi, kesin kanserojen maddeleri içerisinde birinci sınıfta tanımlanmıştır. Avrupa Birliği tarafından 2005 yılında AB’ye üye ülkelerde kullanımı yasaklanan bu madde, ne yazık ki ülkemizdeki gemi söküm tersanelerinde halen kullanılmaktadır. Böyle bir durumdan endişe ediyor, açılacak bu tersanede çalışacak bölge halkının bu maddeyle kanser riskine maruz kalmalarından korkuyoruz." dedi.

Tersaneyle birlikte sahilin şantiyeye döneceğini öne süren Yıldırım, "Doğa tahrip olacak, yaban hayvanları bölgeyi terk edecek, soluduğumuz havaya çok sayıda demir tozu karışacak ve Terme sahili ve havası kirlenmiş sağlıksız bir yer haline gelecek." diye konuştu.

Termik santrallerin tonlarca atık suya sebep olacağını söyleyen Yıldırım, “Atık sular ne kadar işlemden geçirilirse geçirilsin, sonuçta bu sular, ya toprağa, ya yer altı sularına bir şekilde karışıp denize ulaşacağı için çevre ve hayvan sağlığı bir şekilde olumsuz etkilenecektir." ifadelerini kullandı.

Yıldırım açıklamasını şöyle tamamladı: "Yabancı şirketler para kazansın diye sağlığımızla oynanmasına izin vermeyelim, kuş cenneti ilan edilen kıyılarımızın yok olmasına göz yummayalım. Terme‘nin yeni bir Tuzla olmasına göz yummayalım. Haklarımızı demokratik bir şekilde dile getiriyoruz. 1500‘ün üzerinde imza topladık, toplamaya da devam ediyoruz. Bu çevre katliamına seyirci kalmayalım.”

Beyaz Gazete
 

Bu haber toplam 922 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.