1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Toplantı İsrail'de olabilir
Toplantı İsrail'de olabilir

Toplantı İsrail'de olabilir

Mavi Marmara baskınında ölenlere tazminat ödenmesiyle ilgili Türkiye ile Ankara arasındaki ikinci görüşmenin kısa süre içinde yapılacağı, bu toplantının İsrail’de yapılmasının önünde herhangi bir engel olmadığı belirtildi.

A+A-

Görüşmeyle ilgili bilgi veren Türk diplomatik kaynaklar, ödenecek tazminat miktarının neye göre hesaplanacağı konusunda genel çerçevenin çizildiğini ve bu doğrultuda bir metin hazırlandığını vurgulayarak şunları söylediler:

İSRAİL’E DE GİDİLEBİLİR

“Bu metnin hükümetlerce kabul edilmesi gerekiyor. Tazminat için henüz bir rakam oluşmadı. Ancak rakam daha önce İsrail kaynaklı çıkan haberlerde belirtildiği gibi Uludere’de ölen vatandaşlara verilen tazminat miktarı (69 bin ABD doları) olmayacak. Çünkü Uludere’de yanlışlıkla yapılmış bir şey var. Mavi Marmara olayı ise bilinçli olarak uluslararası sularda yapılmış bir baskın. Bu nedenle tazminat miktarı belirlenirken, ölenlerin yaşlarının yanı sıra bu durum da dikkate alınacaktır. Tazminat miktarı ikinci veya en geç üçüncü toplantıda belirlenir. İkinci toplantı Türkiye’de de olabilir, İsrail’de de veya bir başka yerde. İsrail’den davet geldiği takdirde, elbette bu davete icabet edilir. İsrail’e gidilmemesi gibi bir durum yok.”

BAĞIŞ MUSEVİ LOBİSİYLE GÖRÜŞECEK

Türkiye-İsrail görüşmesinden sonra bugün ABD’de ilginç bir buluşma daha olacak. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 16 Mayıs’daki ABD ziyareti öncesi Washington’a giden AB Bakanı Egemen Bağış, bugün Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’nde ABD’deki Musevi lobisinin temsilcileriyle biraraya gelecek. Bağış bu görüşmeyi, ABD ziyaretiyle ilgili resmi programına koyduğunu bakanlık açıklamasıyla duyurdu. Mavi Marmara baskını ve alçak koltuk krizinden önce Türkiye’nin Hamas’la temasına tepki gösteren ABD’deki Musevi lobisi son yıllarda Ermeni lobisinin soykırım iddialarına da destek veriyordu. Bağış’ın, Ermeni lobisinin ABD yönetiminden her yıl olduğu gibi bu yıl da “soykırım ifadesi” kullanmasını isteyeceği 24 Nisan’da Musevi lobisiyle görüşecek olması dikkat çeken bir diğer unsur oldu.

mavi-marmara.jpg

virahabert.com / Hürriyet

Bu haber toplam 934 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.