1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Trabzon'da ilk gemi hazır
Trabzon'da ilk gemi hazır

Trabzon'da ilk gemi hazır

Afganistan'dan çekilen Alman ordusunun aktarma üssü olarak kullandığı ve 'Mavi Saha' olarak adlandırılan Trabzon Limanı'ndan Almanya'ya askeri araçları götürecek ilk geminin yüklenmesine başlandı.

A+A-

Afganistan'dan çekilen Alman ordusunun aktarma üssü olarak kullandığı ve 'Mavi Saha' olarak adlandırılan Trabzon Limanı'ndan Almanya'ya askeri araçları götürecek ilk geminin yüklenmesine başlandı. Almanya Müşterek Üsler ve Destek Komutanı Koramiral Manfred Nielson, "Almanya Afganistan'da ISAF bünyesinde asker bulundurmayacak ama oradan tamamen çekilmeyeceğiz. 600 ; 800 askerimiz Afgan askerlerinin eğitimi için kalmaya devam edecek" dedi.

Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) misyonunun 2014 yılında sonlandırılma kararının ardından çekilme işlemleri için Türkiye ile anlaşma imzalayan ve Nisan 2013'ten bu yana Trabzon limanını kullanan Alman Ordusu, anavatana ilk sevkıyat gemisini bugün yola çıkaracak. Afganistan'dan Antonov tipi dev kargo uçaklarıyla Trabzon Havalimanı'na getirilen ve karayoluyla Trabzon Deniz Limanı'nda "Mavi Saha" olarak adlandırılan Lojistik Aktarma Noktası'na nakledilen malzemeler, tasniften geçirildikten sonra Norveç bandıralı Suecia Seaways isimli Ro ; Ro gemisine yüklenmeye başlandı. Yaklaşık 200 aracın yükleme işleminin bugün akşam saatlerinde tamamlanacağı ve geminin yola çıkacağı belirtildi.

ÜST DÜZEY KOMUTAN REFAKAT ETTİ

Trabzon Limanı'ndan ilk geminin yola çıkması nedeniyle düzenlenen basın toplantısına Almanya Müşterek Üsler ve Destek Komutanı Koramiral Manfred Nielson ile Trabzon Lojistik Aktarma Noktası Komutanı Deniz Albay Frank Wolter katıldı. Koramiral Nielson, "Nisan 2013'ten bu yana Afganistan'dan gelen araçların bakımları, konteynerlerin içindeki malzemelerin gidecekleri yere göre sınıflandırılması yapılıyor. Bugün ilk gemimiz yüklenerek yola çıkacak. 10 Ağustos'ta Almanya'nın kuzeyindeki Emden Limanı'na varmasını bekliyoruz. Gemide Almanya'nın yanı sıra Belçika ve Norveç ordularına ait bazı araçlar da bulanacak. Ayrıca Portekiz'e uğrayıp Hollanda Ordusu'nun bazı araçlarını da alacak. Yani bu müşterek bir operasyon" dedi. Bir sonraki geminin Ekim ayında yola çıkmasını beklediklerini vurgulayan Koramiral Nielson, "Sevkıyat gittikçe yoğunlaşacak. Önümüzdeki günlerde Trabzon'a ayda 60 dev kargo uçağının inmesini planlamaktayız" ifadesini kullandı. Nielson, ISAF görevinin sona ermesinin ardından Almanya'nın Afganistan'dan tamamen çekilmeyeceğini de vurgulayarak şunları söyledi :

"Afganistan'da şu anda kesin kararı alınmamış olmakla birlikte 600 - 800 kişilik bir destek birliği bırakmayı düşünüyoruz. Ülkeler arasında da görüşmeler sürüyor. Biliyorsunuz ISAF bünyesinde 100 binin çok üzerinde asker vardı. Bu sayının 2014 sonrasında toplam 10 bine çekilmesi düşünülüyor. Tabi buna siyasiler karar verecek. Orada kalan birliğimizin misyonu, Afgan ordusunu eğitmek olacak ."

TÜRK ASILLI YÜZBAŞI

Basın mensuplarına daha sonra askeri araçların yüklendiği Sueica Seaways gemisi gezdirildi. Geziye Alman medya kuruluşlarının temsilcileri de katıldı. Bu arada gezide gazetecilere mihmandarlık yapan ve Trabzon Lojistik Aktarma Noktası'nda görevli Türk asıllı Yüzbaşı İbrahim Cim de gazetecilerin ilgisini çekti. Yüzbaşı İbrahim Cim, aslen İzmirli olduğunu belirterek şunları söyledi :

"1996 yılına kadar Türkiye'de yaşıyordum. Ailemin isteği üzerine yüksek lisansımı yapmak için Almanya'ya gittim. Ailemizde birkaç kişi ordu mensubu. Ben de orduya katılmak istedim ve Alman ordusuna başvurdum. 14 senedir görev yapıyorum. Trabzon'da böyle bir üs kurulacağını duyduğum zaman gönüllü oldum ve isteğimi bağlı bulunduğum Albay'a ilettim. Göreve kabul edilince çok mutlu oldum. Burada bulunmak benim için çok güzel bir his. En son 5 sene önce gelmiştim Türkiye'ye. İki ülke arasında köprü kurabilmek için geldim. Benim için çok özel bir duygu" dedi. Cim, Ekim ayına kadar Trabzon'da görev yapacağını da vurguladı.

1100 ARAÇ VE 4 BİN KONTEYNER GİDECEK

2015 sonuna kadar Trabzon Limanı'nda faaliyet göstermesi beklenen Lojistik Aktarma Noktası'nda 130 Alman askeri görev yapıyor. Lojistik Aktarma Noktası'ndan toplam bin 100 araç ve 4 bin konteynerin Almanya'ya gönderilmesi planlanıyor.

trabzon_liman_alman2.jpg

trabzon_liman_alman.jpg

trabzon_liman_alman1.jpg

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1809 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.