1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 'TürkAkım'  kapsamında balıkçıların kaygıları gideriliyor
'TürkAkım'  kapsamında balıkçıların kaygıları gideriliyor

'TürkAkım'  kapsamında balıkçıların kaygıları gideriliyor

Kıyıköy Balıkçılık Kooperatifi Başkanı Güner Taş Türk Akımı proje süresince en büyük kaygıların balıkçılar tarafında olduğunu  belirterek, " Bu kaybın karşılığında da Türk Akımı'nın balıkçılara tazminat ödemesi için anlaşmaya varıldı’’ açıklamasını yaptı.

A+A-

Kıyıköy Belediye Başkanı Ahmet Bora, Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı'nın (Türk Akımı) Türkiye'de çıkış noktasının Kıyıköy olduğunu belirterek, "Projeye başından beri elimizden gelen desteği verdik. Vatandaş baştan biraz karşı çıktı, ancak sonradan ılımlı bakmaya başladı. Burada yardım ve destekler için girişimler oldu ve devam ediyor." dedi.

Kıyıköy'deki yetkililer, Türk Akımı'nın bölgeye katkıları ve süreçte yaşananlar hakkında, değerlendirmelerde bulundu. Türk Akımı kapsamında birtakım projelerin, sorumlu şirketi tarafından planlandığını anlatan Kıyıköy Belediye Başkanı Ahmet Bora, "Projelerin tamamlanacağını düşünüyoruz. Mesela bir halı saha yapıldı buraya ve turnuva düzenlendi. Bu istenen bir şeydi. Okullarımıza mantolama yapıldı. Kalıcı bir şeyler olmasını istiyoruz. Sur olarak bilinen belde merkezinin tamamına yapılacak kilit taşı inşaat faaliyetlerine, şirket belli ölçüde destek verecek." diye konuştu. 

Bora, bölgede en çok gündeme gelen sorunların balıkçılarla ilgili olduğuna değinerek, "Bu bir devlet projesi. Biz de projeye başından beri elimizden gelen desteği verdik. Vatandaş baştan biraz karşı çıktı, ancak sonradan ılımlı bakmaya başladı. Burada yardım ve destekler için girişimler oldu ve devam ediyor. Balıkçıların sorunları da çözülmek üzere. Yaşanan süreç Kıyıköy'ün menfaatine oldu. Özellikle burada ticaret hareketlendi. Köy içinde pansiyonlarda kalınıyor, esnaf satış yapıyor ve memnunlar. Esnafı, pansiyoncusu, evini kiraya verenler mutlu oldu. Normalde 400-500 lira olan kiralar bu dönemde bin lira ve boş ev kalmadı." ifadelerini kullandı.

Bora, proje sayesinde haberlerde sıkça yer alan Kıyıköy'ün tanıtımına da katkı sağlandığının altını çizerek, bölgenin orman, deniz ve doğasıyla misafirleri ağırlamaya devam edeceğini söyledi. 

İnşaat sonrası turizmde umut

Vize-Kıyıköy Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Alptekin Yorulmaz da Türk Akımı şirketinin, bölgede sosyal sorumluluk projeleri kapsamında birtakım çalışmaları olduğunu söyledi. Yorulmaz, Kıyıköy'ün, doğa konseptli sessiz ve sakin bir yer olduğunu, turizm için de canlı bir bölge niteliği taşıdığını anlattı.

Türk Akımı'nın Kıyıköy kısmında birtakım sıkıntılar ortaya çıktığını ve projenin halktan tepki gördüğünü vurgulayan Yorulmaz, "Şirketin birtakım önlem ve söylemleri var. Bunlar hayata geçerse süreç zararsız atlatılabilir." ifadelerini kullandı.

Yorulmaz, projenin işgücü olarak bölgeye katkı sağladığını ve şirketin bakış açısının da olabildiğince yerel çözümler bulmak olduğunu kaydetti.

Otel, restoran ve marketlerin, süreçten olumlu etkilendiğine dikkati çeken Yorulmaz, "İnsanlar ciddi bir çalışma yapıldığını bildikleri zaman mümkün olduğunca bölgeye gelmemeye çalışıyorlar. Proje bittiği zaman boru hattı kapanacak, ağaçlar dikilerek eski haline getirilecek ve yaralar sarılacak. Bunlar için sözler verildi. Türk Akımı, ciddi ve uluslararası bir şirket. O nedenle olumsuz bir beklentim yok." dedi.

Ayrıca, yurt içi ve dışında bölgenin tanıtılacağını anlatan Yorulmaz, şunları söyledi:  "Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında bölgeye turizm alanında iki farklı destek kararı alındı. Bunlardan biri turizm derneği üzerinden Kıyıköy'ün tanıtılması. İkinci katkı programı da Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi işbirliğiyle bölgede çalışan personelin eğitimi olacak. Biz bunu geçmiş yıllarda dernek olarak denedik ama yapamadık. Üniversite ile görüşmelerimiz sürüyor. Son aşamaya geldi. Birtakım izinler alındıktan sonra ekim-kasım gibi eğitim çalışmalarına başlayacağız. Kıyıköy'de çalışan ve çalışmak isteyenlerden oluşan bir grup, aşçılık, servis, resepsiyon, müşteri ilişkileri ve iletişimi eğitimi alacak. Dolayısıyla personel, gelen misafirlere karşı çok daha pozitif ve profesyonel davranmayı öğrenecek. Bu tabi az değil, çok büyük bir katkı olacak. Bu sene tanıtım çalışmalarının çok hızlanmasını istemiyoruz. İnşaat ortamı söz konusu. Gelecek seneden başlayarak tanıtımları yaparsak, insanları, geldikleri zaman istediğimiz bir ortamda misafir edebiliriz."

Balıkçılarla tazminat anlaşması

Kıyıköy Balıkçılık Kooperatifi Başkanı Güner Taş ise proje süresince en büyük kaygıların balıkçılar tarafında olduğunu vurguladı.

Taş, bu kaygıların bir kısmının giderildiğini belirterek, "Denizde tutulacak balık miktarının, inşaat çalışmaları süresince yüzde 30 civarında düşeceği öngörüldü. Bu kaybın karşılığında da Türk Akımı'nın balıkçılara tazminat ödemesi için anlaşmaya varıldı. Bu durum özellikle küçük balıkçılar tarafından olumlu karşılandı. Sadece büyük balıkçıların bir kısmı memnun değil. Bu yaşanan durum 6 aylık bir dönem için geçerli ve tazminat sözleşmesi de bu kapsamda yapıldı." diye konuştu.

İşler bitince 6 ay sonra her şeyin normale dönmesini beklediklerini yineleyen Taş, "Eskisi gibi devam edebileceğimizi düşünüyoruz. Mavi Akım boru hattının yapıldığı Samsun'daki kooperatif başkanıyla da görüştüğümüzde her şeyin normale döndüğünü ve aynı şekilde devam ettiğini söyledi." ifadelerini kullandı.

Taş, Kıyıköy'de halkın yüzde 70'inin geçimini balıkçılıktan sağladığını ve toplam 500 balıkçı olduğunu, bölgede 98 profesyonel balıkçılık teknesi bulunduğunu aktardı.

Türk Akımı'nın çeşitli projelerle balıkçılığı desteklediğine de işaret eden Taş, şöyle konuştu:"Gemiler için, çekek alanı için demirler almıştık. Onların ödemesi desteklendi. Kooperatifimize elektronik ürünler alındı. Bir soğuk hava deposu yapılacak. Buz makinesi alınacak ve buzu yaptıktan sona taşıyacak araç sağlanacak. Gelecek adına yapılan yatırımların kalıcı olanları fayda sağlayacak. Balıkçılara buz makinesi uzun yıllar fayda sağlar. 20-30 sene oldu, balıkçı barınağındaki tamirat ve tadilatı yaptıramadık, bu gidişle yaptıramayız diyorduk. Ancak TürkAkım onları da yapacak ve çevre düzenlemesi gerçekleştirilecek." 

12 sosyal sorumluluk projesi tamamlandı

Şirket yetkililerinden alınan bilgiye göre, Rus doğalgazını Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesi sürecinde, geçen yıl 12 sosyal sorumluluk projesi tamamlandı. Bu kapsamda projenin bitiş tarihi olan 2019 sonuna dek 20'den fazla yeni projenin tamamlanması planlanıyor.

Toplam 31.5 milyar metreküp kapasiteli Türk Akımı'nın, Türkiye'ye gaz transfer edecek birinci hattında, kıyı geçiş çalışmaları devam ediyor. Projenin Avrupa'ya gidecek ikinci hattı için Avrupa ülkeleriyle görüşmeler sürüyor.

Dünyanın en büyük inşaat gemisi olan, Türk Akımı'nın derin sulardaki kısmını döşeyen Pioneering Spirit, 7 Ağustos itibariyle ikinci hatta ise 435 kilometre boru döşemeyi tamamlamıştı.

Vira Haber

Bu haber toplam 6615 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.