1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Türkiye çiftlik balıkçılığında dünyada ilk 25’te!
Türkiye çiftlik balıkçılığında dünyada ilk 25’te!

Türkiye çiftlik balıkçılığında dünyada ilk 25’te!

Dünyada balık avcılığı ve kültür balıkçılığı olmak üzere 2014 yılında toplamda 167.2 milyon ton balık üretimi gerçekleşirken, Türkiye kültür balıkçılığında 234.3 bin ton üretimiyle dünyada 23’üncü sırayı aldı.

A+A-

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü FAO, Dünya Balıkçılık ve Su Ürünleri Raporu’nu açıkladı. 2025’e kadar küresel balıkçılığın yüzde 17 büyüyeceğine dikkat çekilen FAO Raporu’na göre, dünyadaki balık stoklarının yüzde 90’ı aşırı şekilde avlanıyor. Bunun bazı balık türlerini yok edeceği uyarısında bulunulan raporda, “Denizden alabileceğimizin sınırları var. Dünyadaki balık stoklarının beşte biri kaygı verici seviyeye inmiştir” denildi. Raporda, özellikle denizlerde ton balığı miktarının yüzde 40 azaldığına dikkat çekildi.

Akdeniz ve Karadeniz alarm veriyor

BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO raporuna göre, özellikle Akdeniz ve Karadeniz’de aşırı avlanma kaygı verici boyutlara ulaştı. Raporda, uluslararası ölçekte kişi başına düşen balık tüketiminin ilk defa yılda 20 kiloyu aştığı belirtilirken, Karadeniz ve Akdeniz sularının yüzde 59’luk bölümünün “alarm” verdiği vurgulandı. Her iki denizin alarm vermesine yol açan sorunların da özellikle büyük balıklar için geçerli olduğu kaydedildi.

Dünya balık üretimi

FAO’nun belirlemelerine göre, 2014’te dünyada 93.4 milyon ton balık avlandı. Bunun yanı sıra kültür balıkçılığı üretimi de 73.8 milyon ton oldu. Böylece dünyada toplamda 167.2 milyon ton balık üretimi gerçekleşti. Yakalanan en değerli ürünler ise raporda; tuna, karides ve ıstakoz olarak sıralandı.

Dünyada balık ürünleri ihracatı ise 2014’te 148 milyar dolar olurken, gelişmiş ülkelerin balık ürünleri ihracatı 80 milyar dolarlık katkı sağladı.

Çin ilk sırada, Türkiye ilk 25’te

Dünya balık üretimi konusunda detaylı bilgilere yer verilen rapora göre, Türkiye balık yetiştiriciliğinde ilk 25 ülke arasında bulunuyor. 2014 yılında Türkiye’deki balık çiftliklerinde toplam 234.3 bin ton balık üretildi ve bu üretimiyle Türkiye, dünya ülkeleri arasında 23’üncü sırayı aldı. Balık çiftliklerinde yapılan üretimlerde ilk sırayı ise 58 milyon 795 bin tonluk üretimiyle Çin aldı.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 3048 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.