1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Türkiye ile AB göçmen krizi hususunda anlaştı
Türkiye ile AB göçmen krizi hususunda anlaştı

Türkiye ile AB göçmen krizi hususunda anlaştı

AB ve Türkiye göçmen krizini çözüme bağladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean Claude-Juncker zirve sonrası bir ortak basın açıklaması düzenledi.

A+A-

Juncker krizin çözümünde prensipte anlaşıldığını söyledi. Nihai kararın 10 gün içinde verileceğini belirten Junckeri, "Cesur bir karar aldık" dedi. Türkiye'nin kaçak göçmenleri ülkeye geri almayı kabul etmesine vurgu yapan Juncler şu ifadeleri kullandı: "Türkiye, Yunan adalarında bulunan tüm illegal göçmenleri geri alacak. Alınan her Suriyeli karşılığında bir Suriyeli yasal yoldan AB'ye yerleştirilecek. Birçok açıdan oyunu değiştirecek bir şeydir bu. Bunlar prensipte anlaştığımız şeylerdir, ilerleyen dönemde uygulanabilir olmalarını bekliyoruz."

Juncker: "Vize serbestisi süreci hızlandırılacak"

Juncker, vize serbestisiyle ilgiliyse, "Biz de vize serbestisi sürecinin hızlandırılmasına karar verdik. Ancak bu önceden anlaştığımız standartlara bağlı olacak" dedi.

Davutoğlu: "Türkiye'den giden göçmenleri geri almayı kabul ettik"

Başbakan Davutoğlu da aldıkları bu kararın cesur olduğunu söyledi. Davutoğlu, "Konuyu çok dikkatli bir şekilde etüt ettik, teklifler getirdik. Bizler aldığımız kararları uygulamaya devam edeceğiz ama cesur bir karar aldık. Bütün düzensiz göçmenleri, Türkiye'den gidiyorlarsa geri almayı kabul ettik" diye konuştu.

"İnsan kaçakçılarının önünü alacaktır"

"Türkiye tarafından Yunanistan adalarından alınacak olan her bir Suriyeli mülteci yerine Avrupa'ya bir mülteci gönderilmesine karar verdik" diyen Davutoğlu, "İnsan kaçakçılarının önünü alacaktır bu. İnsani bir amaçtır. Ege denizinde artık insanların ölmelerini istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Türk vatandaşları en geç Haziran sonunda vizesiz seyahat edebilecek"

Davutoğlu, vize serbestliği konusundaki taleplerine de değindi: "Bizden planlanandan önce vize serbestliğinin Türkiye'ye tanınmasını istiyoruz. Vize serbestleştirilmesini en geç Haziran'ın sonunda kararlaştırılmasından dolayı çok mutluyuz. En geç Haziran sonunda vizesiz seyahat edebilecek Türk vatandaşları."

Davutoğlu, talepleri arasında yeni fasılların açılması ve ek yardımların yapılması olduğunu da söyledi: "5 tane yeni faslın açılmasını istiyoruz. 29 Kasım'dan sonra söylemişti bunları bana, hızlıca açılmasını istiyoruz. 3 milyar Euro'luk bir yardım vardı Suriyeli mültecilere. Tek bir kuruşu bile Türkiye vatandaşlarına harcanmayacak. Türkiye kendisi için bir para istemiyor. Her bir kuruş Suriyeli mülteciler için harcanacak. Biz bu sürecin önümüzdeki günlerde başlamasını istiyoruz. Okullar, hastaneler kuracağız. Ek fonlamada olacaktır çünkü bizim 29 Kasım'daki bildirgemizdeki 3 milyar Euro, başlangıç için ortaya konmuştu."

Avrupa Birliği nihai kararını 18 Mart'ta gerçekleştirilecek zirvede verecek.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1637 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.