1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Türkiye tazminata mahkum edildi
Türkiye tazminata mahkum edildi

Türkiye tazminata mahkum edildi

Anayasa Mahkemesi, Türkiye'yi, tutulduğu koşulların kötülüğü nedeniyle, bir Suriyeli sığınmacıya 10 bin TL tazminat ödemeye mahkum etti. Benzer durumdaki sığınmacıların dava açması durumunda Türkiye çok büyük bir meblağ ile karşı karşıya kalabilir.

A+A-

Sözcü'den Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre; Suriye’deki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan Suriyeliler açısından bir ilk yaşandı. Anayasa Mahkemesi tarafından Suriyeli sığınmacılar için emsal teşkil edecek bir karar verildi. Türkiye, tutulduğu koşulların kötülüğü nedeniyle, bir Suriyeli sığınmacıya 10 bin TL tazminat ödeyecek.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kararı, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile yaptığı son anlaşma açısından da büyük önem taşıyor. AB ile yapılan anlaşma uyarınca, Avrupa’ya Türkiye üzerinden gittiği belgelenen Suriyeli sığınmacıların tümü geri alınacaktı. Türk mevzuatı gereğince, Türkiye’nin de Avrupa’nın gönderdiği bu sığınmacıların büyük bölümünü, geldikleri ülkeye iade etmesi gerekiyor. Yine AB ile anlaşma ve Türk mevzuatı uyarınca, bu sığınmacılar, asıl ülkelerine gönderilme işlemlerinin yapılmasını beklerken, “geri gönderme merkezlerinde” tutulacaklar.

"İnsan hakları açısından kabul edilemez"


AYM’nin bugünkü kararı, sığınmacıların ortalama 3 ay kaldıkları bu “geri gönderme merkezlerindeki” yaşam koşullarının, insan hakları açısından “kabul edilemez” olduğunu hükme bağladı.

AYM’nin bu kararı ile, davayı açan Suriyeli sığınmacının kaldığı Kumkapı Geri Gönderme Merkezi başta olmak üzere, tüm geri gönderme merkezlerindeki sığınmacılar için benzer davalar açma hakkı doğdu. AYM’nin benzer koşullar nedeniyle dava açan sığınmacılar hakkında benzer karar vermesi durumunda, sadece AB’den gelecek 3 milyar Euro’nun değil, Türkiye bütçesinden büyük bir meblağnın da, sadece sığınmacılara tazminat olarak verilmesi gündemde.

İşte o karar

Adı güvenlik gerekçesiyle kamuoyuna açıklanmayan, sadece ad ve soyadının başharflerinden oluşan K.A. adlı Suriyeli sığınmacının AYM'ye açtığı davanın ve AYM’nin verdiği kararın ayrıntıları şöyle:

Gözaltına alındı, serbest bırakıldı

Kararda yer alan ayrıntılara göre Suriyeli sığınmacı,”terör örgütüyle bağlantı” gerekçesiyle gözaltına alındı,Ancak terör örgütüyle bağlantı konusunda yeterli delil olmadığından serbest bırakıldı.

Gözaltına alınıp, salındıktan sonra, mahkeme tarafından “ülkesine geri gönderilmesi” kararı verilen Suriyeli sığınmacı, Kumkapı Geri Gönderme Merkezi’ne alındı. Ancak toplam 300 kişi kapasiteli geri gönderme merkezinde 385 kişi kalıyordu.

Toplama kampı gibi

AYM kararında, geri gönderme merkezi yetkililerinin ve bilirkişilerin görüşleri de yer alıyor. Ve buradaki ayrıntılar, Kumkapı geri gönderme merkezinin, “sığınmacıların tutulduğu güvenli bir yer” olmaktan çok, “toplama kampını” andırdığı ortaya çıkıyor.

İşte AYM kararında yer alan, K.A.’nın da 10 bin TL tazminat kazanmasına neden olan koşulların ayrıntıları:

- 300 kişilik merkezde 385 kişi kalıyor
- Gelen sığınmacılar ortalama 3 ay kalıyorlar
- Haklarında herhangi bir suça ilişkin hüküm bulunmayan insanlar, sadece haftada bir havalandırmaya çıkarılıyorlar. Üstelik son aylarda, bu haftada bir havalandırma hakkı da sığınmacılara tanınmıyor
- Merkezde kendini asmaya çalışanlar, ağızlarını dikenler, birbirini bıçaklayanlar var
- Temizlik iki ayda bir yapılıyor
- Merkez yetkililerine göre, kişi başına yemek için günlük 9 TL ödenek ayrılıyor. Ve bizzat merkez yetkilileri, “İstanbul koşullarında bu miktarın çok az olduğunu” AYM’ye bildirmiş durumdalar

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1582 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.