1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Türkiye, Yeni Ro-Ro Hatlarıyla Deniz Ticaretindeki Payını Artıracak
Türkiye, Yeni Ro-Ro Hatlarıyla Deniz Ticaretindeki Payını Artıracak

Türkiye, Yeni Ro-Ro Hatlarıyla Deniz Ticaretindeki Payını Artıracak

Türkiye, deniz ticaretinden aldığı payı artırmak için Ro-Ro hatlarına yeni alternatifler geliştirmeyi hedeflerken, gemi sanayinde de yerlilik oranını en az yüzde 90 seviyesine çıkarmak üzere kamu ve özel sektör işbirliğiyle çalışmalar yürütecek.

A+A-

Türkiye, dünya deniz ticaretinden aldığı payı artırmak için Avrupa, Akdeniz, Ege ve Karadeniz Ro-Ro hatlarında alternatif güzergahlar geliştirecek, yeni Ro-Ro hat işletmecilerinin pazara girişini teşvik edecek.

Deniz yolunda taşınan yük miktarı artırılacak, geliştirilecek liman kapasiteleri sayesinde Türkiye'nin dış ticaret olanaklarının ve kapasitesinin artması sağlanacak. Liman tesisleri uluslararası standartlara uygun şekilde iyileştirilecek.

Limanlarda teknolojik yatırımlar artırılacak ve çevreci uygulamalar teşvik edilecek. Sürdürülebilirlik kapsamında liman tesisleri çevreye duyarlı hale getirilerek, yeşil limanların sayısı artırılacak.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının liman ve marinalarda kullanılması sağlanacak. Gemi inşa sanayinde yerlilik oranını en az yüzde 90 seviyesine çıkarmak için kamu ve özel sektör işbirliğiyle çalışmalar yürütülecek.

İstanbul Boğazı'nda yaşanan gemi trafiğinin azaltılması, Türkiye'nin jeopolitik konumundan kaynaklı gücünün daha da artması, İstanbul Boğazı’ndaki seyir emniyetinin sağlanması amacıyla hayata geçirilecek Kanal İstanbul Projesi'nin bağlantı yolları ve altyapı çalışmaları planlanan çerçeve doğrultusunda ilerleyecek.

Deniz yoluna 2053'e kadar 21,6 milyar dolarlık yeni yatırım yapılacak. Türkiye çevresindeki büyük ölçekli transit yük odaklı konteyner taşımacılığı desteklenecek.

"Üç büyük denizde 3 büyük liman projesi" ayaklarından olan Filyos Limanı hinterlandıyla birlikte tamamlanacak.

Çandarlı ve Mersin Konteyner Limanı projeleri alternatif finansman yöntemleriyle hayata geçirilecek.

Liman tesis sayısı 2053’e kadar 255’e, deniz yolu ile taşınan yük miktarı 421 milyon tona (sıvı yük hariç) çıkarılacak. Deniz yoluna 21,6 milyar dolar tutarında yeni yatırım yapılacak.

Vira Haber

Bu haber toplam 2767 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.