1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Türkiye'de balık yetiştiriciliği sektörü büyüyor
Türkiye'de balık yetiştiriciliği sektörü büyüyor

Türkiye'de balık yetiştiriciliği sektörü büyüyor

ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sebahattin Ergün, Türkiye'de balık yetiştiriciliği sektörünün her geçen gün büyüdüğünü bildirdi.

A+A-

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sebahattin Ergün, Türkiye'de balık yetiştiriciliği sektörünün her geçen gün büyüdüğünü bildirdi.

Ergün, yaptığı yazılı açıklamada, balık yetiştiriciliği sektörünün büyüme oranının dünyada ortalama yüzde 5 civarında olurken, bu rakamın Türkiye'de yüzde 10 oranında gerçekleştiğini ifade etti.

Türkiye'de üretilen 200 bin ton balığın alabalık, çipura ve levrekten oluştuğunu, levrek yavrusunun onda birinin Çanakkale'de üretildiğine işaret eden Ergün şunları kaydetti:

"Eskiden alabalık tesisi dendiği zaman hem yavru yetiştiren, hem balık büyüten, pazarlayan hem de amaçları olan bir tesis akla geliyordu. Şimdi ise branşlaşan tesisler var. Bazı tesisler sadece alabalık yumurtası üretiyor, bazıları sadece yavruyu belli bir aşamaya kadar üretiyor. Bir kısmı pazarlık aşamasına kadar yavruyu kafeste veya başka bir yerde büyütme amaçlı çalışıyor. Dolayısıyla tesislerin bir kısmı hala küçük çapta, aile işletmeleri var. Büyük firmaların bir kısmı da bunların kenarına aynı zamanda bir işletme tesisi kurup yetiştirdiği balığı işleyerek piyasaya sürüyor. Türkiye'de şu an alabalık yetiştiriciliği 100 bin ton civarında. Daha çok tatlı suda yetiştirilen alabalığın yanında çipura, levrek gibi deniz balıkları üretiliyor. Türkiye'de balık üretimi yıllık yüzde 10 ve üzerinde büyüme kaydediyor. Ekonomik krizler bu rakamı etkileyebiliyor. Ama genelde hızlı bir büyüme var. Türkiye'de hayvancılık sektörü içerisinde balık yetiştiriciliğinin diğerlerine göre hızlı büyüdüğünü görüyoruz."

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 869 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.