1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Türkiye’den  Akabe Limanı'na Ro-Ro hattı açılacak
Türkiye’den  Akabe Limanı'na Ro-Ro hattı açılacak

Türkiye’den  Akabe Limanı'na Ro-Ro hattı açılacak

Ürdün Ulaştırma Bakanı Mücahid  çok yakında Türk limanlarından Akabe Limanı'na Ro-Ro hattının açılması projesinin hayata geçeceğini açıkladı.

A+A-

Ürdün Ulaştırma Bakanı Cemil Ali Mücahid, çok yakında Türk limanlarından Akabe Limanı'na Ro-Ro hattının açılması projesinin hayata geçeceğini belirterek, "Biz de geçiş ücretlerinin düzenlenmesi ve maliyetlerin düşürülmesi gibi konularda çalışacağız. Hattın başarılı şekilde gerçekleşmesi için elimizden geleni yapacağız." dedi.

Türkiye-Ürdün Ulaştırma Karma Komisyonu toplantısı vesilesiyle Türkiye'ye gelen Mücahid, komisyon toplantısı vesilesiyle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile birçok konuyu ele alma fırsatı bulduklarını ve çalışmalarını tamamladıklarını dile getirdi.

Türkiye ile Ürdün arasındaki köklü ilişkilerde 70 yılın geride kaldığını vurgulayan Mücahid, iki ülkenin kardeş ve dost olduğunu ifade etti. Mücahid, iki ülke arasında özellikle ulaştırma konusunda kara, deniz, demir yolu ve sivil havacılık alanlarında birçok anlaşma bulunduğunu söyledi.

Dün de iki anlaşmaya imza koyduklarına dikkati çeken Mücahid, bunlardan ilkinin Türk ve Ürdün bayraklı gemilerde daha çok iki ülke uyruklu vatandaşın istihdam edilmesine imkan veren "Gemi Adamlarının Eğitim, Belgelendirme ve Vardiya Tutma Standartları Hakkında Uluslararası Sözleşme Uyarınca Gemi Adamları Belgelerinin Karşılıklı Tanınmasına İlişkin Mutabakat Zaptı" olduğunu bildirdi.

Diğerinin ise iki ülke arasındaki havacılık ilişkilerini geliştirmeye hizmet edecek "Türk Havayolları (THY) ve Royal Jordan Havayolları arasında imzalanan Kod Paylaşımı Anlaşması" olduğunu anlatan Mücahid, "Bu anlaşmalar, iki ülke arasında mal alışverişi ve aynı zamanda turizmin hareketlenmesi anlamında önem taşımaktadır." diye konuştu.

THY ile haftada 3 uçuş

Ürdünlü Bakan, iki ülke arasında doğrudan uçuşlara ilişkin de bilgi verdi. Mücahid, "Çok yakın bir süre içinde THY'nin Türkiye'den Akabe'ye uçuşları tekrar başlayacak. Uçuşlar haftada 3 kez olacak." dedi.

THY, 2013'te İstanbul'dan Akabe'ye haftada 3 sefer başlatmış ancak bu seferleri geçen yıl 28 Ekim'de Ürdün'de bulunan Akabe Kral Hüseyin Havalimanı'nda yolcu başına alınan ücretin 40 dinara yükseltilmesinin ardından durdurma kararı almıştı.

Ürdünlü yetkililer de alınan karardan kısa sürede vazgeçildiğini duyurmuştu.

Akabe Limanı'na Ro-Ro hattı

Denizcilik alanında da Türkiye ile düzenlenen bazı somut projelerin yakında hayata geçeceğini söyleyen Mücahid, şöyle devam etti:

"Çok yakında başlayacak projelerden bir tanesi, Türk limanlarından Akabe Limanı'na Ro-Ro hattının açılması. Biz de geçiş ücretlerinin düzenlenmesi ve maliyetlerin düşürülmesi gibi konularda çalışacağız. Hattın başarılı şekilde hayata geçmesi için elimizden geleni yapacağız."

Ürdün ile Türk hükümetleri, Mart 2016'da İskenderun-Akabe arasında Ro-Ro seferlerinin başlatılması konusunda anlaşmış ancak söz konusu anlaşma yürürlüğe girmemişti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, temmuz ayındaki Ürdün ziyaretinde yaptığı açıklamada, Akabe ile İskenderun arasında Ro-Ro seferlerinin durumunu görüştüklerini ifade ederek, bu seferlerin tır sahiplerine iş imkanı sağlayacağını ve özel sektörün bundan faydalanacağını belirtmişti. Şoförlere başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkelerine geçişlerinde kolaylık tanınması gerektiğini dile getiren Arslan, şoförlerin çalışma alanlarının sadece Akabe ile sınırlandırılması durumunda bunun kendilerine bir fayda getirmeyeceğini vurgulamıştı.

aslan.jpg

aslan1.jpg

aslan2.jpg

aslan3.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 3702 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.