1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Türkiye'den Rumlara sert uyarı: Deniz sınırları tekrardan çizilecek
Türkiye'den Rumlara sert uyarı: Deniz sınırları tekrardan çizilecek

Türkiye'den Rumlara sert uyarı: Deniz sınırları tekrardan çizilecek

Türkiye, BM Güvenlik Konseyi’nden Yunanistan ile Türkiye arasında Ege Denizi’nde bulunan sınırlarını, Kıbrıs Cumhuriyetinin Muhasır Ekonomik Bölgesinin sınırlarının tekrardan gözden geçirilmesi talebinde bulundu.

A+A-

Türkiye mektubunda, Kıbrıs’ın ekonomik bölgesinin sınırlarının ‘geçerliliği olmadığı’ yönünde görüş de belirttiği ve Doğu Akdeniz’deki sınırların tekrar çizilmesinin gerektiğini sert bir dille ifade ettiği bildirildi.

Kıbrıs Haber Ajansı (CNA)’nın haberine göre, mektup, BM Kıbrıs Daimi Temsilcisi Nikos Emiliou’nun Nisan ayında Güvenlik Konseyine dağıtılmak üzere Genel Sekreter Ban Ki-mun'a  gönderdiği ve Türkiye’nin söz konusu ekonomik bölge üzerinde hak iddia etmesini şikayet ettiği mektubuna cevaben gönderildiği kaydedildi.

Emiliou, mektubunda, Ban Ki-mun’a, Türkiye’nin uluslararası hukuka ve BM kriterlerine uymadığını şikayet etmiş ve sorunların Türkiye’nin bu tutumundan çıktığını belirtmişti. Haberde, Türkiye’nin temsilcisi Y. Halit Çevik’in ifadelerine de yer verildi.

Çevik “Doğu Akdeniz’de en uzun kıyı şeridine sahip ülke olarak Türkiye, BM’ye, 32°16`18″E” batı meridyenini ipso facto (kendiliğinden-durum gereği) olarak, kendi deniz sınırı (ve hakkı) olarak bildirmiştir” diye konuştu.

Çevik “Türkiye’nin kendi kıta sahanlığının dış sınırları konusundaki pozisyonu bilinen bir durumdur. Dolayısıyla söz konusu merdiyenden itibaren hak sahibi olduğu bölgeler aynı zamanda Mısır ile olan deniz sınırını oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Bu bağlamda, Ege denizi ve Akdeniz’de yeni sınırların belirlenmesi konusunda son derece kararlıyız” diyen Çevik “bunu yaparken de bölge ülkelerini ve özel durumları göz ardı etmeyeceğiz” dedi.

Çevik, ülkesinin Mısır ile Kıbrıs arasında imzalanan ve ekonomik sınırları belirleyen anlaşmayı tanımadığını, kabul etmediğini yinelerken, Kıbrıs hükümetine de sert tepki gösterdi.

“Kıbrıs’ın Türkiye’nin kıta sahanlığı üzerinde sözde ekonomik bölge ilan ederek, hidro-carbon arama çalışması yapması, tamamen yalanlar üzerine kurulmuştur bir girişimdir” diyen Çevik “Kıbrıs temsilcisinin mektubunda Türkiye’ye yaptığı tüm suçlamaları reddediyoruz” ifadelerini kullandı.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 6910 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.