1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Türkiye'ye kötü haber: Yüzde 40 düşüş var
Türkiye'ye kötü haber: Yüzde 40 düşüş var

Türkiye'ye kötü haber: Yüzde 40 düşüş var

TUI Group tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'ye yaz tatili için yapılan rezervasyonların geçen yıla nazaran yüzde 40 oranında azaldığı belirtildi.

A+A-

Turizm sektöründe bu yıl da olumsuzluğun süreceğine ilişkin ilk sinyaller gelmeye başladı. Dünyanın en büyük tur operatörlerinden TUI Group bugün yaptığı açıklamada güvenlik endişelerinden dolayı Türkiye'ye bu yaz için yapılan rezervasyonların yüzde 40 düştüğünü açıkladı. TUI geçtiğimiz yıl müşterilerinin yaklaşık yüzde 14'ünün Türkiye'ye seyahat etmeyi tercih ettiğini ve Türkiye'nin özellikle Alman müşteriler arasında popüler bir tercih olduğunu ifade etti. Fakat Ocak ayında 10 Alman turistin ölmesine neden olan bombanın ardından bu ülke vatandaşları Türkiye'ye seyahat konusunda daha temkinliler.

Türkiye, Mısır, Tunus ve Paris gibi yerlerde meydana gelen terör saldırıları, turistlerin daha önceden popüler olan bu noktalara daha az gitmelerine neden olurken, Amerika kıtasındaki Zika virüsünün yayılması da seyahat etme isteğini azaltıyor. Yaz tatilleri genel olarak Ocak, Şubat ve Mart aylarında planlandığı için bu duyuru, tur şirketleri için kritik bir döneme denk geliyor.

Türkiye'nin cari açığının finansmanında en büyük kalemlerden biri olan turizm sektöründe 2015 yılında yabancı ziyaretçi sayısı iç güvenlik endişeleri ve Rusya-Ukrayna gerginliği başta olmak üzere bölgedeki jeopolitik endişelerle yüzde 1.61 azalarak 36.24 milyona geriledi.

İspanya ve Yunanistan'a yaradı

Geçen yıl Avrupalı turist sayısındaki düşüşte IŞİD kaynaklı güvenlik endişeleri, Rusya'dan gelen ziyaretçilerde ise ülke ekonomisindeki sıkıntılar başlıca belirleyici oldu. Türkiye'nin 24 Kasım'da Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından iki ülke arasında gerilen siyasi ilişkiler ekonomik boyuta da yansımaya başladı. Aralık ayında Rusya'dan gelen ziyaretçi sayısındaki düşüş hız kazanarak yüzde 50'ye yaklaşsa da dönemin yoğun sezon olmaması nedeniyle yıl genelindeki düşüş yüzde 20'nin hemen altında kalmıştı. TUI bugün yaptığı açıklamada özellikle Kanarya Adaları başta olmak üzere İspanya'daki otellerine olan talebin arttığını, İspanya ve Yunanistan'ın kapasitelerini artırdığını söyledi.

Bild gazetesinde dün yayınlanan bir ankette ise, Ocak ayında Alman seyahat acentelerinin satışlarının yüzde 13 düştüğü görüldü. Türkiye ise Ocak ayında meydana gelen saldırının ardından turizm talebini teşvik edebilmek için uçak yakıtı desteği teklifinde bulundu.

Yüksek gelir grubunda azalma


Rusya haricinde ziyaretçi sayısındaki en büyük düşüşlerin Japonya, Fransa ve İtalya gibi kişi başına milli geliri yüksek ülkeler kaynaklı olduğu görülürken, analistler bu durumun turizm gelirlerini negatif etkileyeceğini belirtiyorlar.

Geçen yıl İtalya'dan gelen ziyaretçi sayısı yüzde 27, Fransa'dan gelen yüzde 18, Japonya'dan gelen ziyaretçi sayısı ise yüzde 39 azaldı. Güncel OVP'ye göre turizm gelirlerinin 2016'da 27 milyar dolar olması bekleniyor.

Sektör temsilcileri turist sayısı ve turizm gelirlerindeki düşüşün devam etmesini beklediklerini belirtirken, hükümet yetkilileri teşvikler ve çeşitlendirme ile bu sorunun aşılabileceğini söylüyorlar.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1505 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.